У соколачком вртићу од данас ће свакодневно радити дефектолог-логопед, јер су код дјеце овог узраста запажене учестале језичке потешкоће за које је потребно реаговати у најранијем узрасту, рекла је Срни вршилац дужности директора ове установе Споменка Маловић.

Она је нагласила да је вртић једна од стимулативних средина за развој говора, јер дијете ту проводи већи дио дана, те је присуство логопеда од изузетног значаја за малишане.

Звездана Горанчић, логопед у овој предшколској установи, истакла је да све потешкоће у развоју говора треба кориговати у најранијем узрасту и да родитељи и васпитачи треба да прате сам процес и подстичу га.

Она је додала да се говор најинтензивније развија од друге до пете године живота, те да је развој говора дуготрајан процес за који је потребно стрпљење и вријеме.

„Ако дијете већ у другој години почне да усваја погрешне норме у развоју говора, неопходно је већ тада родитељи да се обрате логопеду ради дијагностиковања и евентуалне стимулације“, тврди логопед.

Према њеним ријечима, логопед је у вртићу примарно задужен за праћење комуникацијског и говорно-језичког развоја све дјеце, од јасличке до предшколске доби, а дјеца која имају потребу за логопедом имаће индивидуалне третмане, тачније један на један на седмичном нивоу.

„Уз помоћ разних дидактичких материјала и логопедских метода утврђујем присутност одступања и адекватним логопедским вјежбама за дијете индивидуално приступам сваком дјетету, у складу са његовим потребама“, рекла је Срни Горанчићева.

Она је нагласила да је од изузетног значаја сарадња са родитељима, васпитачима и стручним сарадницима установе.

У соколачком вртићу, гдје борави више од 180 дјеце, задовољни су епидемиолошком ситуацијом, све активности се обављају према плану без прекида рада.