Полицијски службеници МУП-а Републике Српске спроводе акцију „Стаза“ на подручју Требиња, Фоче и других општина у којој је до сада слободе лишено 19 лица, саопштено је из МУП-а.

За ова лица постоје основи сумње да су извршили кривично дјело организовани криминалитет, у вези са кривичним дјелима неовлаштени промет опојним дрогама и неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе.

Током истраге до сада је одузето више од 400 килограма опојне дроге марихуана, које је ова група прокријумчарила из Црне Горе на подручје БиХ.

У акцији учествују припадници Управе криминалистичке полиције, Специјалне антитерористичке јединице, Јединице жандармерије, те полицијских управа Бањалука, Источно Сарајево, Требиње и Фоча.

Акција се проводи под надзором Тужилаштва БиХ а по наредбама Суда БиХ, наведено је у саопштењу МУП-а Српске.

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да су на подручју Фоче и Херцеговине у току претреси и хапшења у оквиру полицијске акције у борби против организованог криминала повезаног са неовлаштеним прометом опојних дрога и оружја, а међу осумњиченима има и овлаштених службених лица, која се терете за пружање подршке припадницима организованих криминалних група.

Из Тужилаштва наводе да је мета акције већи број осумњичених лица која су под истрагом и терете се да су имала подијељене улоге у чињењу тешких кривичних дјела, са остваривањем велике незаконите имовинске користи.

Током акције, заплијењена је већа количина опојне дроге, а на подручју Фоче и специјална опрема намијењена за производњу наркотика, додаје се у саопштењу.

Акција је усмјерена на лица осумњичена да су дужи временски период вршила кривична дјела организованог криминала повезана са кријумчарењем и неовлаштеним прометом великих количина дроге, као и недозвољеног промета оружја, војне опреме и производа двојне намјене.

Према прикупљеним доказима, осумњичена лица која су под истрагом повезана су са организованим криминалним групама из земаља региона.