Фото: Драган Реновица

Јахорина биљежи рекордан број посјета и за 65 дана на овој планини било је више од 200.000 скијаша који су остварили 1,9 милиона пролаза на инсталацијама вертикалног транспорта које су од ове сезоне употпуњене са пет нових жичара, саопштено је из Олимпијског центра “Јахорина”.

“Упркос повећаном капацитету ски-центра `Јахорина` на 28.800 скијаша на час у наредном периоду очекује се повећана фреквенција гостију. Са примарним циљем смањења броја повреда и повећања безбједности скијаша, као и са циљем што безбрижнијег уживања на ски-стазама неопходно је строго придржавати се правила скијања и општег понашања”, поручују из Олимпијског центра “Јахорина”.

У саопштењу напомињу посјетиоце да је прије изласка на ски-стазе неопходно да провјере скијашку опрему, загрију се и разгибају, информишу о временским условима и о условима на ски-стазама.

Обавеза је да дјеца млађа од 15 година имају скијашке кациге, док је то препорука и за одрасле скијаше искључиво због њихове безбједности.

“Љубазно молимо све који користе скијашке стазе за скијање, бордање, шетњу или неку другу активност да прате и поштују сигнализацију на ски-стазама, али препоруке и смјернице ски-редара”, поручују из Олимпијског центра.

Олимпијски центар “Јахорина” свакодневно на друштвеним мрежама и сајту ажурира податке о расположивости инсталација, док је Јахорина ТВ у сваком моменту доступан за пренос уживо са скијашких стаза.

“Скијаши и бордери који непрописном вожњом буду угрожавали личну и безбједност других биће упозорени, а потом санкционисани”, додаје се у саопштењу.

Горска служба спасавања Јахорина са повећаним бројем чланова присутних на планини биће доступна за реакцију у најкраћем периоду и пружити адекватну помоћ свим скијашима којим то буде потребно.

Свим корисници услуга ски-центра треба да се обавезно упознају о 10 ФИС правила понашања на ски-стази, јер ће је тако безбједније и одговорније користити, наведено је у саопштењу.