Митрополит црногорско-приморски Јоаникије посјетио је Косово и Метохију, а јутрос је служио литургију на спомен Григорија Богослова и Григорија Пећког у манастиру Пећка патријаршија.

Владика је након литургије са својом пратњом посјетио манастир Високи Дечани. Дочекао га је игуман манастира Сава Јањић са братијом ове светиње.

Митрополит је казао да је Свети Григорије нови свештеномученик Пећки, који је пострадао крајем 17. и почетком 18. вијека.

На његов гроб, који је био у близини Пећке патријаршије, народ је долазио, прво православни, а послије су долазили и муслимани, налазили исцјељење од разних немоћи и болести.

Подсјетио је да су многи родитељи добили потомство молећи се Светоме Григорију.

– Дивни доказ његове светости јесте и то што је наш народ подигао једну скромну црквицу изнад његовога гроба, веома скромну. Али нажалост у новије вријеме, у 20. вијеку, и то понајвише наши Срби су се огријешили о Светога Григорија, наравно поједини. Јер су прво некако његов храм понизили, ставили га у засјен некиих зграда па му се није могло ни прићи како ваља. Касније су то поправљали, али послије рата су срушили ту црквицу. Наравно то је слутило на зло које нам се и догодило, није за нас страшно ако нашу вјеру прогоне или понижавају они који су друге вјере или окупатори, тога има у таквим приликама свуда, али за нас је страшно кад наш народ отпане од вјере и када почне да се гријеши о светињи и о светитеље– закључио је владика.