Дуговања пореских обвезника по основу ПДВ-а и других дажбина премашују 455 милиона КМ, а иако је тренутни дуг нешто мањи у односу на ранији пресјек, стручњаци су увјерени да дио потраживања никада неће бити наплаћен, показују најновије евиденције Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Према пресјеку од 20. јануара, након што је истекао обрачунски период, дуг од 2006. године закључно са 2021. износи 455,32 милиона. Од тог износа највише се односи на дуговања пореских обвезника по основу ПДВ-а, јер тај дуг премашује 412 милиона КМ.

Из УИО подсјећају да је дуг на крају 2020. године износио 529 милиона КМ, тако да је лани укупан износ смањен за око 74 милиона КМ, преноси „Глас Српске“.

-Узимајући у обзир податак за 2020. годину, гдје је у односу на 2019. дуг смањен за око 43 милиона КМ, може се констатовати да је укупан износ дуга над којим се води поступак принудне наплате у паду, истичу из УИО.

УИО је, како наводе, од 2005. до 2021. године прикупила 103,62 милијарде КМ прихода од индиректних пореза, осталих прихода и такси. Са друге стране, дуг над којим се води поступак принудне наплате за тај период, а који износи око 500 милиона КМ, заузима минимални процентуални износ од око 0,45 одсто.

-Анализа показује да се око 28,5 одсто дуга односи на 57 дужника чији дуг по основу неплаћених индиректних пореза премашује милион КМ. Исто тако, на пет највећих дужника, чији је дуг већи од пет милиона КМ, односи се 10,85 одсто укупног дуга, кажу у УИО и додају да су у поступцима принудне наплате с циљем намирења дуга милионских дужника спроведене све мјере принудне наплате у складу са важећим законским и подзаконским прописима.

По основу принудне наплате ПДВ-а и акцизе лани је наплаћено 226,17 милиона КМ, што је око 14 милиона КМ мање у односу на 2020. годину, а у УИО наводе и да ефекти пљенидбе не зависе само од правовременог предузимања мјера за принудну наплату већ од других фактора, међу којима су платежна моћ дужника и расположивост имовине која је погодна за пљенидбу с циљем намирења дуга.

Економски аналитичар Зоран Павловић сматра да би у УИО БиХ требало да направе озбиљну анализу стања и процјену колико је од укупног дуга реално наплативо.

-Неће све моћи намирити, то је чињеница. Има фирми које су угашене, као и оних које су `живе`, али не могу да измире обавезе. Нека потраживања би требало потпуно брисати или барем скинути са активне евиденције Управе о потраживањима. И компјутер када застари и када није више за употребу отписује се, рекао је Павловић за „Глас Српске“.