Поводом Дана батерије, који се обиљежава сваког 18. фебруара, ХМД Глобал, дома Нокиа телефона, издвојио је пет савјета који говоре како се бринути о батерији на паметном телефону и тиме продужити њен вијек трајања.

Батерије су кључне компоненте нашег свакодневног живота. Већина електронских уређаја на које се ослањамо не би радила без батерија паметни телефони, лаптопи, лампе, даљински управљачи, сатови… Чак не бисмо могли покретати моторе аутомобила без батерија.

Пуњење батерије

Стално пуњење телефона до 100 одсто када користите пуњач високог напона може оптеретити батерију телефона. Прекидање пуњења на 80 или 90 одсто је добра идеја, а идеално би било држати батерију између 30 и 80 одсто. То ће продужити њен вијек трајања.

Искључите своју локацију

На Андроид телефонима можете потпуно искључити своју локацију или блокирати одређене апликације да прате вашу локацију. Погледајте подешавања апликације како бисте провјерили које апликације користе вашу локацију и искључите их.

Избјегавајте излагање телефона екстремним температурама

Екстремно ниске температуре могу брже испразнити батерију вашег телефона. Одржавање телефона на собној температури гдје је то могуће, осигураће да батерија траје колико год може.

Напуните телефон током дана

Желите ли да батерија телефона буде здрава, пуните је током дана, а не преко ноћи, преноси Клиx.

Када је телефон остављен на пуњењу преко ноћи, батерија ће се поновно почети празнити. Након што ниво напуњености падне испод одређеног нивоа који је поставио произвођач, поновно ће се почети пунити. У коначници, то може убрзати деградацију батерије, тако да можете на крају открити да ваш телефон завршава на 0 посто пуно брже него када сте га купили. Ако ипак пуните телефон ноћу, пазите да није прекривен, нпр. испод јастука, јер то може прегријати батерију, што ће такође с временом погоршати њезине перформансе.

Одаберите мод штедње батерије и тамни мод

Функције попут Смарт батери мод на Андроид уређајима помажу у очувању батерије вашег телефона, па ћете га морати рјеђе пунити. Укључивање телефона у тамни начин такође може продужити трајање батерије током дана, јер је потребно мање енергије да би заслон вашег телефона био свијетао.