Влада Војводине финансираће 12 заједничких пројеката научноистраживачких организација из Војводине и Републике Српске са 12 милиона динара /100.000 евра/, чиме ће бити унапређена академска и институционална сарадња, истакнуто је данас у Бањалуци на промоцији резултата јавног конкурса за финансирање ових пројеката.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић истакао је да је ријеч о пројектима у области медицинских, техничких и друштвено-хуманистичких наука.

Он је нагласио да Војводина и Српска већ трећу годину интензивно сарађују у области научноистраживачког рада.

Секретар за високо образовање и научноистраживачку дјелатност Војводине Зоран Милошевић каже да се пројекти, између осталог, односе на кардиоваскуларну превенцију болести, лијечење малигнитета код жена, обновљиве изворе енергије, информационо-комуникационе технологије, роботику, српски језик, историју…

„Политиком, која није само став да од 2005. године узајамно признајемо дипломе, него да прије свега усаглашавам квалитет, желимо да учинимо мобилност између Бањалуке, Источног Сарајева и Новог Сада обостраним. Можда је идеал да сутра студенти из Новог Сада студирају управо у Бањалуци. Да бисмо то остварили ту смо да подстакнемо једни друге, да будемо партнери управо у научноиустраживачкој дјелатности и преносимо добра искуства“, поручио је Милошевић.

Потпредсједник новосадског огранка Српске академије наука и уметности Јасмина Грковић Мејџор увјерена је да ће у оквиру ових пројеката доћи до размјене знања, искустава и идеја, чиме ће бити продубљена сарадња и ојачане традиционалне везе у култури.