Фото: СРНА

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић рекао је да Влада Српске има посебан сензибилитет према граду Источно Сарајево и да подржава инфраструктурне пројекте у граду.

Ћорић је, након састанка са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем, рекао новинарима да постоји симбиоза између Владе Републике Српске, града Источно Сарајево и општина његовом саставу.

Он каже да је на састанку било ријечи о најважнијим пројектима на подручју града који су у надлежности Министарства саобраћаја и веза.

Ћорић је рекао да су разговарали о изградњи тунела Пале – Источно Ново Сарајево – Источна Илиџа, истичући да неће бити препрека за реализацију овог пројекта.

– Овај пројекат ће промијенити многе ствари на територији града и отворити нове перспективе и за привреду и за привредне субјекте и побољшати промет роба и услуга, а и самог кретања становништва – рекао је Ћорић.

Он је додао да ће се Влада Републике Српске укључити у овај и у све остале пројекте.

– Важно је и да средимо магистралне путеве који воде према Источном Сарајеву. Ријеч је о рехабилитацији путног правца од Источног Сарајева према Фочи, од Власенице до Пала, те изградња треће траке пута преко Романије – рекао је Ћорић.

Он је оцијенио да су то инфраструктурни пројекти који ће да допринесу бољем квалитету и проходности саобраћаја, роба и услуга.

– Руководстрво града Источно Сарајево има визију како град треба да изгледа, не само у наредних неколико година, већ у неколико деценија – нагласио је Ћорић.

Ћосић је истакао да данашњи састанак показује да је добра сарадња града и Владе Републике Српске.

Важна нам је путна мрежа и да је учинимо што бржом између општина – поручио је Ћосић и додао да због тога стављају фокус на саобраћајницу од Сокоца према Палама, изградњу треће траке пута преко Романије и на рехабилитација пута од Власенице до Сокоца.

Осим тога, каже Ћосић, важна је и пута мрежа са Србијом, као и да је потребно унаприједити неке ствари на регионалним путевима изградњом два кружна тока на Палама и по једног у Источној Илиџи и Источном Новом Сарајеву.

Ћосић је рекао да је ресорни министар дао подршку изградњи гондоле од Пала до Јахорине, као и за изградњу тунела Пале – Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

– Ми смо у фази расписивања јавног позива за израду предстудије изводљивости, након чега ће наш кинески партнер урадити студију изводљивости – рекао је Ћосић.