На Мајданима код Сокоца приводи се крају оснивање института за унапређење пољопривредне производње безвирусног сјемена кромпира и ситних сјемена.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је Срни да ових дана, у сарадњи са више институција Српске, треба да буду ријешена питања у вези са преношењем власништва некадашњег Центра за развој пољопривреде у брдско-планинском подручју, који ће убудуће пословати као институт, који ће имати посебну улогу у унапређењу пољопривреде у овом дијелу Српске.

„Када буду завршен овај дио посла, институт за унапређење пољопривредне производње безвирусног сјемена кромпира и ситних сјемена ће дјеловати као засебна организациона јединица Универзитета у Источном Сарајеву“, изјавио је Бјелица.

Према његовим ријечима на оживљавању некадашњег Центра за унапређење пољопривреде ради се већ 10 година, али раније није било значајног напретка.

Центар за унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју отворен је средином седамдесетих година прошлог вијека, када је био замишљен као институт за унапређење пољопривредне производње у брдско-планинским подручјима.