Уједињене нације објавиле су десетогодишњи извештај о најсрећнијим државама света уочи Међународног дана среће који се обележава 20. марта. Први светски извештај о срећи објављен је 2012. године.

И ове године Финска је проглашена за најсрећнију земљу на свету, пету годину заредом. На другом месту је Данска, следе Исланд, Швајцарска, Холандија, Луксембург, Шведска, Норвешка, Израел, Нови Зеланд. Извештај о срећи у земљама света узима у обзир параметре као што су очекивани животни век, социјална подршка, корупција…

Светски извештај о срећи који рангира више од 146 земаља широм света сваке године објављује World Happiness Report, у публикацији Мреже решења УН за одрживи развој.

Галупов светски извештај о срећи у свету заснива се на две кључне идеје: да се срећа или процена живота може мерити путем анкета јавног мњења и да аутори могу да идентификују кључне детерминанте благостања и на тај начин објасне обрасце процене живота широм света.

Ове информације, могу помоћи земљама да креирају политике које имају за циљ постизање срећнијих друштава.

Објављени подаци показују да су заједнице са високим нивоом поверења срећније и стабилније иако су суочене са различитим кризама.

Канадски економиста Џон Ф. Хеливел и уредник World Happines Report истакао је: „Током 2021. године открили смо изузетан раст широм света, у категоријама љубазност, помагање странцима, волонтирање током 2021. године. Овај талас добронамерности, пружа моћан доказ да људи желе да помогну онима којима је она потребна“.

Канада је пала на десето место, а у осталих 20 спадају, САД на 16. месту, Уједињено Краљевство и Чешка остају на 17. и 18, Белгија је на 19, а Француска на 20. месту.

Од земаља у региону, најсрећнији је живот у Словенији, која је на 22. месту, Србија је на 43. месту, Хрватска на 47, БиХ на 67.Црна Гора на 75, а Северна Македонија на 89. месту.

Од земаља бившег Совјетског Савеза најбоље показатеље среће имају Литванија и Естонија, на 34. и 36. месту, Молдавија 62, Киргистан 64, Белорусија 65, Туркменистан 78, Русија на 80. месту.