Након пропалих преговора о измјенама Изборног закона Босне и Херцеговине, страна медијаторка у процесу Ангелина Ајхорст је казала како је ово још једна „пропуштена прилика“.

Ми смо исцрпили све могућности да се дође до консензуса, било је тешко задовољити све присутне интересе, рекла бих да ово заиста представља губитак – рекла је Ајхорст о преговорима.

Истиче да су разговори били “изузетно интензивни и итекако важни”, а да се једно од најважнијих питања тицало изборног модела два члана Предсједништва БиХ из Федерације БиХ те да је у том пољу било одређених искорака.

Посебно наглашава да је први пут након 30 година разговарано о механизмима деблокаде у институцијама Федерације БиХ као што су Влада и Уставни суд ентитета, преноси Кликс.

– Политички субјекти су први пут од Дејтона, то је историјски моменат, разговарали на питању функционалности Федерације БиХ и утврђивања механизама деблокаде – навела је.

Питање око којег се стране нису могле договорити је, према ријечима Ајхорст, надлежности Дома народа Федерације БиХ. Казала је да су разговарали и о измјени и саставу тог Дома, али да договор није постигнут око редуковања надлежности.

– Остало је спорно питање надлежности Дома народа. Јасна су неслагања у ставовима између СДА и ХДЗ-а. То су изузетно комплексна питања, ми немамо сумње да је тешко доћи до компромиса – истакнула је Еицххорст.

С обзиром на оптужбе да је намјерно искључила из преговора грађанске странке, Ајхорст је казала да су све парламентарне странке биле позване, али да су неки донијели одлуку како неће учествовати.

У дијелу преговора који се тичу интегритета изборног процеса, она каже да није било неслагања, али да нема ни воље за доношењем таквих измјена.

– Оно што је урађено је било квалитетно, ми остајемо у ставу да се тај дио треба упутити у парламентарну процедуре – рекла је.

Нагласила је важност приче о измјени Устава БиХ и обавезу државе да проведе пресуде Европског суда за људска права. Кључни акценат је ставила на то да избори морају бити одржани без обзира на непостојање договора око измјена.