На Сарајевско-романијској и горњодринској регији у протекла 24 часа ватрогасци су угасили укупно 15 пожара, од којих један шумски на подручју општине Фоча, подаци су Подручног одјељења цивилне заштите Соколац.

Припадници Ватогасног одјељења Соколац јуче су угасили четири пожара, у којима је углавном горјела сува трава у насељима Мајдани и Брезјак, те селима Кула и Бјелосављевићи.

Према подацима Центра за обавјештавање Подручног одјељења цивилне заштите Соколац, на подручју Пала ватрогасци су интервенисали четири пута, у Источном Новом Сарајеву и Фоче по два и по једном на подручју Рогатице, Вишеграда и Чајнича.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске /МУП/ недавно је позвало становништво да током прољетних радова не пали ватру на недозвољеним мјестима и не спаљује остатке корова, смећа и другог отпада унутар или у близини шумских комплекса и засада, уз напомену да је казна за прекршај од 100 до 1.000 КМ.

Чест узрок пожара је, како су навели, неконтролисано спаљивање корова и остављање неугашене ватре без надзора при уређењу пољопривредних имања, па због тога спаљивање треба вршити одговорно, само када су повољни временски услови и на површинама које се могу контролисати.

О уоченом пожару или неконтролисаном ширењу ватре потребно је одмах обавијестити надлежну ватрогасну јединицу на број телеФона 123, најближу полицијску станицу на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112.