Фото: Ј.Маринковић

Ових дана Завод за форензичку психијатрију Соколац постао је богатији за очни кабинет, чиме је у потпуности комплетирана здравствена услуга пацијентима. Прегледе ће обављати др Снежана Марић, офталмолог. Како нам је рекао в.д.директора у Заводу Бојан Копривица, највећи дио медицинске опреме обезбијеђен је из донаторских средстава, а значајан је удио и властитих улагања.

– У претходном периоду, пацијенте смо слали у Болницу „Србија“ Источно Сарајево или Универзитетску болницу Фоча, тако да ћемо са овим кабинетом објединити сву неопходну здравствену његу и уопште олакшати рад особљу. Са задовољством можемо истаћи да је пацијентима на једном мјесту доступна стоматолошка амбуланта, ултразвучни преглед, као и прегледи хирурга, радиолога, ендокринолога и интерниста. Ангажовани су врхунски стручњаци попут др Драгане Мандић, интернисте, те др Драгане Боровчанин, ендокринолога. Тренутно, услуге очних прегледа, могу добити само пацијенти, али у наредном периоду имамо визију да иста буде расположива за остале грађане, као и лабораторија – додао је Копривица.

Фото: Ј.Маринковић

Поред свега наведеног, за потребе рекреације, кроз радно-окупациону терапију, пацијентима је доступан богат садржај као што су: библиотека, фискултурна сала, биоскоп и слично.

– У исте сврхе имамо у плану изградњу једног парка за пацијенте, како би један дио активности могли проводити напољу – навео је он.

Од мјесеца маја приступиће се нешто другачијем начину чувања пацијената, најавио је в.д директора Завода.

– Јавио се проблем у вези са чувањем штићеника који долазе из Федерације БиХ, јер Судска полиција Републике Српске нема надлежност у томе. Заједно са Министарством здравља и социјалне заштите, Министарством правде, а посредством Министарства унутрашњих послова, ријешили смо да наше обезбјеђење буде задужено за чување пацијената, а Судска полиција ће само вршити довођење односно одвођење пацијената са експертизног одјељења на суђења – појаснио је.

Фото: Ј.Маринковић

Од пријема првих пацијената, у децембру 2016., па до данас много тога је уложено и обезбијеђено, а како Копривица истиче увијек постоје нове идеје како би се олакшао боравак пацијентима у овој здравственој установи.

– Једна од жеља, у смислу поштовања људских права, је стварање једног вјерског објекта који би задовољио све три вјере, које су присутне у Заводу. Видјећемо шта можемо по том питању учинити, у зависности од наших могућности – истакао је Копривица.

Тренутно у ЈЗУ Завод за форензичку психијатрију Соколац бораве 144 пацијента, што је према његовим ријечима, уједно највећи број од њеног оснивања. Распоређени су у четири мушка и једно женско одјељење.