Постоји реална опасност од почетка трећег свјетског рата, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Опасност је озбиљна, реална је, не може се потцијенити, рекао је Лавров у понедјељак у емисији Биг Гаме на Првом каналу руске телевизије.

Упоређујући тренутну ситуацију са периодом кубанске кризе, он је примијетио да је „у то вријеме било мало писаних правила”, али да су правила понашања била сасвим јасна – у Москви је било јасно како се Вашингтон понаша, а Вашингтону како се Москва понаша.

– Сада је такође, генерално, остало мало правила – рекао је Лавров.

Према његовим ријечима, током кубанске кризе „постојао је канал комуникације којем су вјеровали лидери ССР и САД”.

– Сада нема таквог канала и нико не покушава да га створи. Одвојени стидљиви покушаји који су учињени у раној фази нису дали много резултата. Проширени када су, супротно нашим упозорењима, упумпавали оружје у Украјину, на сваки начин подстакао њену русофобичну суштину, суштину режима који је успостављен под Порошенком и који се јача под Зеленским – рекао је Лавров.

Истакао је да не би волио да се ови ризици вјештачки надувају у ситуацији када су ризици веома значајни, али је додао да “има много оних који их желе”.

Говорећи о томе шта је Москва спремна да уради како би спријечила избијање трећег свјетског рата, Лавров је рекао да „Русија већ много година ради много тога”.

– Током Трампове администрације залагали смо се на највишим нивоима у Москви и Вашингтону да поново потврдимо изјаву Горбачова и Регана из 1987. да у нуклеарном рату не може бити побједника и да никада не би требало да буде слободан. Позивали смо Трампов тим да обнови ту изјаву која је веома важна за наше народе, али и за цијели свијет. Нажалост, нисмо успјели да убиједимо наше колеге у неопходност таквог корака, али смо се врло брзо договорили са Бајденовом администрацијом, а у јуну прошле године током на самиту у Женеви наши предсједници су дали такву изјаву – рекао је руски министар спољних послова.

Он је такође подсјетио да је пет сталних чланица Савјета безбједности УН дало сличну изјаву на највишем нивоу.

-И то је наша принципијелна позиција, од тога полазимо – закључио је Лавров.