Централна изборна комисија БиХ данас је у Сарајеву усвојила више подзаконских аката за спровођење општих избора 2. октобра, међу којима и Правилник о спровођењу избора, којим је прописано увођење новина на изборима, укључујући и ту да гласачке кабине буду окренуте према члановима бирачких одбора и посматрачима.

Предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић објаснио је да је ова новина уведена како би се спријечило фотографисање гласачких листића и такозвани бугарски воз, као и злоупотреба института помоћи другог лица при гласању.

– Укида се и пракса читања наглас имена гласача, уводе се овјера гласачких листића посебним штамбиљем, посебна процедура помоћи друге особи при гласању, печаћење бирачког списка у посебну коверту након затварања бирачког мјеста, те неке друге техничке новине – рекао је Арнаутовић на сједници Комисије.

Према његовим ријечима, циљ ових интервенција јесте да процес на бирачком мјесту буде што транспарентнији, бржи и законитији.

Арнаутовић каже да ће на овогодишњим изборима први пут бити уведена електронска пријава за гласање поштом или у дипломатско-конзуларним представништвима.

– Ради се о потпуно новом, дигитализованом начину пријаве путем веб сервиса ЦИК-а – прецизирао је Арнаутовић и додао да је ова новост у изборима припремљена уз финансијску помоћ ОЕБС-а.

Против Правилника о употреби и изради извода из Централног бирачког списка, којим се уводи обавеза достављања доказа о тачној адреси гласача у иностранству, гласао је члан Комисије Владо Рогић, наводећи да се тиме проширује Изборни закон БиХ.

– Изборни закон тачно је навео шта бирачи из иностранства треба да поднесу, а тога нема у закону. Нико нам не може дати за право да проширимо правилником услове прописане законом. Законитост и заштиту треба тражити на другим мјестима, а не увођењем нових услова који нису прописани законом – рекао је Рогић.

Тражење вјеродостојног доказа о тачној адреси гласача подржала је члан Комисије Ирена Хаџиабдић, истичући да ЦИК на то обавезују захтјеви Агенције за заштиту личних података, судске пресуде и велики број манипулација на прошлим локалним изборима.

Члан Комисије Вања Бјелица Прутина предложила је, а остали чланови, осим Рогића, прихватили да умјесто копије гласачи из иностранства доказе о идентитету или избјеглички картон доставе скениране, фотографисане или у другој електронској форми.