Општи избори у БиХ биће одржани у недјељу, 2. октобра, одлучила је данас Централна изборна комисија БиХ.

Наведеног дана расписани су избори за Предсједништво БиХ, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, предсједника и потпредсједнике Републике Српске, Народну скупштину Републике Српске, Парламент Федерације БиХ и скупштине кантона у Федерацији.

Средства за провођење ових избора потребно је да буду обезбијеђена у року од 15 дана од доношења одлуке о расписивању избора, односно до 19. маја.

Члан ЦИК Владо Рогић није подржао одлуку о расписивању и одржавању избора, наводећи да у овом тренутку не постоје предуслови за демократске и слободне изборе у БиХ.

– БиХ се налази у стању перманентне изборне кризе. имали смо толико случајева кјоје смо „ад хок“ у градовима али најзначајније је непостојање Изборног закона које одређује како ће се поједина тијела у БиХ саставити и како ће се делегирати изасланици поготово кад је у питању Дом народа ФБиХ. С обзиром да нема норми, није могуће на уставан начин омогућити грађанима да остваре своја бирачка права – рекао је Рогић.

Предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић истакао је да су припремљене су новине да гласачке кабине буду окренуте према члановима бирачких одбора и посматрачима.

Ова новина уведена како би се спријечило фотографисање гласачких листића и такозвани бугарски воз, као и злоупотреба института помоћи другог лица при гласању. Укида се и пракса читања наглас имена гласача, уводе се овјера гласачких листића посебним штамбиљем, посебна процедура помоћи друге особи при гласању, печаћење бирачког списка у посебну коверту након затварања бирачког мјеста – истакао је Арнаутовић.