Одборници Скупштине општине Пале усвојили су јуче извјештај о извршењу буџета општине за прошлу годину у износу од 15.140.000 КМ, од укупно планираних 15.580.000 КМ.

Замјеник начелника општине Пале Срђан Бутулија изјавио је новинарима да је локална заједница пословање у 2021. години завршила извршењем буџета од 95 одсто од укупно планираних буџетских средстава.

Он објашњава да је општина утрошила 14.020.000 КМ, чиме је створен суфицит од 1.120.000 КМ који се још увијек води као нераспоређена средства, те се врше одређене анализе како би кроз ребаланс буџета та средстава била планирана на некој од наредних сједница Скупштине општине Пале.

Бутулија поручује да је битно да је буџет општине Пале стабилан, што даје могућност да се све обавезе редовно извршавају, да се планирају капиталне инвестиције попут реконструкције и асфалтирања улица у Палама, измјештање Топлане и друго.

Предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина рекао је да је сједница била тешка и дуга с обзиром да су на дневном реду били извјештаји о раду и пословању установа и предузећа за протеклу годину, и да се чуло доста квалитетних дискусија уз мало политикантства јер је изборна година.

Шкипина додаје да је усвојен и закључак о изради информације о учешћу и помоћи општине у раду јавних предузећа и установа.

“То се односи на анализу свих установа и предузећа која ће кроз информацију бити предочена одборницима као и улоге општине да им помогне како би били, ако не профитабилни, барем самоодрживи”, истакао је Шкипина.

Одборници СДС-а, ПДП-а и ДНС нису подржали извјештај о извршењу буџета за прошлу годину, као ни и одређене извјештаје о раду установа и предузећа чији је оснивач општина.

Шеф Клуба СДС-а у Скупштини општине Пале Марко Сикима рекао је да нису подржали извјештај о извршењу буџета јер сваке године постоји повећање учешћа у јавној потрошњи, да се новац троши беспотребно, док с друге стране има одређени број јавних предузећа која су у проблемима, као што су Градске топлане.

“Жао ми је и сматрамо поразним да је скупштинска већина подржала извјештај предузећа и установа које су у великим проблемима и на тај начин дала им своју подршку. Сматрамо да су начелник Југовић и скупштинска већина обавезни да на ребалансу буџета пронађу средства и помогну Топланама”, истакао је Сикима.

Шеф Клуба одборника ПДП-а Пале Игор Тошић каже да постоји одређена доза нетранспарентности при одабиру субјеката који се финансирају из буџета, наводећи спорт и невладине организације, те да им је замјерка на предузећа чији је оснивач општина јер је, како је рекао, евидентно да су одређена предузећа губиташи и нису испунила своје обавезе.

Он је оцијенио да ће у будућем периоду општина морати да дотира средства за функционисање појединих предузећа, односно исплату личних доходака и да ће се тако доћи у период неизвјесности.

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су јуче и извјештаје о раду и пословању за прошлу годину јавних предузећа и установа чији је оснивач општина Пале – “Комунално”, “Водовод и канализација”, “Градске топлане”, Акционарско друштво “Пале-стан”, Дом здравља Пале, Културно-спортски центар, Народна библиотека “Пале”, Центар за социјални рад, Дјечији центар “Бубамара” и Туристичка организација општине.

Одборницу су разматрали и програм изградње и уређења простора на подручју општине Пале у 2021. години, као и извјештаје о утрошку средстава остварених продајом дрвних сортимената и водопривредних накнада у протеклој години.