Фото: Давид Магyар / Flickr

Увођење ванредног стања у Мађарској потребно је зато што се ради о пограничној држави са Украјином где је велики број припадника мађарске националне заједнице, као и зато што је у Мађарску стигло више стотина хиљада избеглица. Ванредно стање потребно је вероватно и због залиха енергената и хране.

Овако увођење ванредног стања у Мађарској оцењују саговорници Спутњика, Балинт Пастор, потпредседник Странке војвођанских Мађара и Рајко Петровић из Института за европске студије.

Ванредним стањем Фидес добија на популарности

Петровић сматра да је због украјинске кризе мађарској влади потребно да у рукама има већа овлашћења како би лакше дириговала економијом. То су и западне демократије радиле у прошлости, у временима ратова и економских криза, подсећа наш саговорник.

„Не треба заборавити да су исте мере уведене од стране мађарске владе у јеку епидемије коронавируса. Иако се мађарској опозицији тада чинило да ће јој то дати ветар у леђа на изборима и да ће довести до пада популарности Виктора Орбана, заправо се десило супротно. Орбанов Фидес је још више добио на популарности, тако да је он очигледно схватио да мађарски народ подржава мере увођења ванредног стања уколико је то оправдано, а мени се чини да јесте“, сматра Петровић.

Хитно доношење одлука

Ванредно стање даје влади већа овлашћења да неке одлуке, за које је у редовној процедури потребно више дана или недеља, доносе се у краћем року, додаје Петровић.

„То је пре свега везано за питања хране и енергената, како ће се распоређивати на тржишту, колико ће чега смети да се продаје. С обзиром да је Мађарска земља са слободним тржиштем, у нормалним условима то би ишло мало теже. Исто тако, када је у питању безбедност земље, Мађарској је далеко битније данас него икада раније да у сваком тренутку, ако је потребно, мобилише одређени број војника и полицајаца и распореди их, на пример, на границу са Украјином“, каже Петровић.

Нема ограничења слобода и права грађана

Ванредно стање у Мађарској није класично ванредно стање у коме су права и слободе грађана ограничене, напомиње Пастор.

„Грађани немају било какве рестрикције или ограничења било ког људског права. Овде се искључиво ради о томе да влада има већа овлашћења да би правовремено и ефикасно могла да реагује на било какве промене које могу да наступе пошто је рат у комшилуку“, истиче он.

У томе је, према Пасторовим речима, суштина – влада може да брже реагује, а парламент накнадно може да усвоји или одбије владине одлуке.

Ванредно стање у Мађарској уведено је 24. маја, а ступило је на снагу идућег дана. Претходно је у парламенту усвојен уставни амандман према чијем слову је допуштено увођење правних стања опасности када се у суседним земљама догађају оружани сукоби или хуманитарне катастрофе.

У видео снимку објављеном на друштвеним мрежама, мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да сукоб у Украјини представља „сталну претњу Мађарској“ која у опасност доводи физичку безбедност земље и угрожава енергетску и финансијску безбедност мађарске економије и мађарских породица.

Заштита на све начине

Као одговор на изазове, „ратно стање опасности“ ступа на снагу од среде 25. маја што ће, рекао је Орбан, влади омогућити да „одмах реагује и заштити Мађарску и мађарске породице на сваки могући начин“.

Посебан правни поредак допушта влади да влада декретима без парламентарне контроле, као и привремену суспензију и одступање од постојећих закона и прописа. Уредбе издате у ванредним околностима имају снагу важења од петнаест дана, осим ако им парламент не продужи важење.

Владајући Фидес је 3. априла четврти пут заредом освоји двотрећинску већину у парламенту, што је Виктора Орбана учинило најдуговечнијим премијером на европском тлу.