Фото: Бојан Д.Тошић

Катедра за руски и српски језик Филолошког факултета у Бањалуци је у априлу ове године расписала литерарни конкурс под називом „Русија у мом оку“. Учесници су могли да изаберу једну од двије понуђене теме: Са Пушкином у шетњи и Мелодија руског језика. У врло јакој конкуренцији рад ученика Средњошколског центра „Василије Острошки“ Ђорђа Ковачевића, освојио је треће мјесто у категорији средњошколаца.

Ђорђе је писао рад на тему „Мелодија руског језика“.

– Овим радом сам првенствено желио да покажем колики је значај руског језика за Русију али и уопште за све нас, јер су се управо из њега изродила нека од најљепших дјела класичне књижевности и својом љепотом украсила свијет. Али поред те умјетничке и метафоричне стране језика, истакао бих да ми је у писању овог рада помогло искуство са недавно одржаног републичког такмичења из руског језика. У току припрема за ово такмичење, схватио сам колико је руски језик богат и поетичан сам по себи, те да је он, заједно са српским језиком, условно речено један од најљепших синова мајке словенских језика, али и свјетских. Све ове утиске и запажања пренио сам у свој рад, оживљавајући и евоцирајући их у личностима Шостаковића и Набокова, два истакнута руска ствараоца. Драго ми је да сам овим радом успио да приближим двије сродне културе, руску и српску, али и да на лијеп начин представим своју школу и средину, рекао је Ковачевић, те додао да велику захвалност дугује професорици Руског језика Веленки Калајџић и професорици српског језика Ани Марић које су му пружиле несебичну помоћ приликом писања рада.

У категорији средњошколаца друго мјесто на конкурсу „Русија у мом оку“ освојио је Самир Суљић из Сребреника а прво Огњен Бошковић из Гацка.

Ђорђе Ковачевић је матурант соколачке гимназије а школовање ће наставити на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.