Титулу ђака генерације Средњошколског центра „Василије Острошки“ у школској 2021/2022. години понио је вуковац Ђорђе Ковачевић, који је током четворогодишњег школовања, у овој образовној установи освајао награде на бројним такмичењима, а труд, рад, упорност и залагање су га довели до титуле најбољег међу најбољима. Ђорђе каже да је ово признање очекивао јер је све четири године средњошколског школовања предано радио и залагао се да све задатке, какви год они били, одради подједнако добро и са једнаком дозом ентузијазма.

– Гимназија је допринијела како у проширењу мог знања и погледа на свијет тако и у проширењу мојих видика и избора правца у наставку мог образовања. Још прије него што сам уписао средњу школу, поставио сам циљеве које бих желио да достигнем, и ово је само један у низу, али врло битан, јер сматрам да ће ме ово признање итекако мотивисати да још боље наставим и да се још више залажем, а са друге стране представља потврду мог досадашњег рада.

Кључ успјеха је добра организација, воља и љубав према ономе што радимо

Ђорђе је током школовања освојио велики број награда на такмичењима из наставних предмета, али и на литерарним конкурсима у земљи и региону.

– На школским такмичењима, како општинским тако и регионалним и републичким, освојио сам око 15 награда из више наставних предмета те 25 награда које сам током ове четири године добио на литерарним конкурсима. Међу неким од посљедњих издвојио бих 3. мјесто на Републичком конкурсу Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци на тему „Русија у мом оку“, прво мјесто на државном конкурсу који је расписала Класична фрањевачка гимназија на тему „Човјек је човјеку брат“, друго мјесто на Међународном литерарном конкурсу „Краљевство бијелих рада“ у Бијелом Пољу као и друго мјесто на Међународном литерарном конкурсу у част преминулог пјесника Рада Драинца.

Ђорђе је своје свестране таленте исказао на свим пољима: у природним и друштвеним наукама, познавању језика али и спорту и умјетности. Истиче да је кључ његовог успјеха и резултата добра организација, воља и љубав према свему што ради.

– Одувијек сам волио књижевност, а писање и прва самостална збирка поезије „У загрљају живота“ из 2017. године за мене представља остварење дјечачког сна. У слободно вријеме се бавим и сликарством. Комбинација писане ријечи и боје на платну за мене представља истински ужитак и једини начин да правилно изразим оно што желим да кажем. Све оно што осјећам, уз мало креативности, симбола и скривених значења, могу да преточим у литерарно или ликовно дјело које ће читаоци или посматрачи другачије доживјети и које ће им донекле помоћи да боље разумију мене, али и себе.

Ђорђе ће школовање наставити на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву, гдје очекује још већу надградњу на пољу науке, стицања нових знања и вјештина.

Фото: Бојан Д.Тошић

– Природне науке ми пружају слободу у размишљању и логици, немају ограничавајући фактор, у њима смо успјешни онолико колико смо слободни, креативни и спремни да из неког проблема изнађемо јединствено и тачно рјешење. Поред тога, математика, физика и информатика су међусобно повезане тако да када учимо једну, заправо постајемо бољи у свим, можемо их боље разумјети и то је оно што ме у наставку образовања истински радује.

Младима је поручио да слиједе своје снове.

– Ако имамо довољно ентузијазма да нешто остваримо, уз мало рада, сви наши снови су надохват руке само ако смо довољно храбри да се усудимо да кренемо ка њима. Мој главни циљ је да се остварим на путу постања доброг човјека, јер сматрам да ако у нама нема доброте и исконске топлине човјека према човјеку и љубави, сав наш рад је узалудан и безвриједан.

У складу са тим Ђорђе је изразио велику захвалност породици и пријатељима који су увијек уз њега, као и наставницима и професорима који су га изњедрили и показали му да не смије стати и чекати да циљ дође до њега него константно радити како би превазишао своје границе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име