Руски председник Владимир Путин одржао је велики говор, први од почетка руске војне офанзиве на Украјину, у коме је изнео поглед на будућност Русије и света.

1. Стари светски поредак је нестао са ветром

– Када су САД прогласиле победу у Хладном рату, Американци су себе прогласили „божјим гласницима на земљи“, са интересима које треба сматрати светим и без обавеза – рекао је Путин присутнима на СПИЕФ-у. – Од тада су се појавили нови центри моћи, који имају право да штите сопствене системе, економске моделе и суверенитет.

– Ове заиста револуционарне, тектонске промене у геополитици, глобалној економији, у технолошкој сфери, у читавом систему међународних односа су фундаменталне, кључне и неумољиве – рекао је Путин. – И погрешно је сугерисати да се може сачекати време турбулентних промена и да ће се ствари вратити у нормалу; да ће све бити како је било. Неће.

2. Антируске санкције су се вратиле Западу

Када су САД и њихови савезници покренули кампању да „откажу“ Русију због сукоба у Украјини, надали су се да ће сломити и поткопати руску економију и друштво. Уместо тога, санкције су налетеле на њихове креаторе, погоршавајући социјалне и економске проблеме, подижући цену хране, струје и горива и нарушавајући квалитет живота широм Запада, али посебно у Европи.

– Европска унија је потпуно изгубила политички суверенитет, а њене бирократске елите плешу на туђу мелодију, прихватајући све што им се каже одозго, наносећи штету сопственом становништву и сопственој економији – рекао је Путин.

– Грађани ЕУ ће платити цену за одлуке одвојене од стварности и донете противне здравом разуму, пошто би директни губици само од санкција могли да премаше 400 милијарди долара за годину дана.

3. Цене енергије и инфлација су сами себи наметнути

– Окривљавање Русије за високе цене енергената и инфлацију на Западу – „Путиново повећање цена“, како је то рекла Бела кућа – је „глупост“ и „дизајнирана за људе који не умеју да читају и пишу – рекао је руски председник.

– Не кривите нас, кривите себе – рекао је Путин.

Према речима руског лидера, „слепо веровање ЕУ у обновљиве изворе“ и одустајање од дугорочних уговора о природном гасу са Русијом довели су до скока цена енергената прошле године. У међувремену, и САД и ЕУ су се позабавиле пандемијом Ковида-19 штампајући трилионе долара и евра.

4. Запад чека ‘промена елите’

Политика коју спроводе лидери ЕУ и САД погоршавају неједнакости и поделе у њиховим друштвима, не само у смислу благостања, већ и у смислу вредности и оријентације различитих група, рекао је Путин.

– Оваква одвојеност од стварности, од захтева друштва, неминовно ће довести до налета популизма и раста радикалних покрета, до озбиљних друштвених и економских промена, до деградације и, у блиској будућности, до смене елита – рекао је руски лидер.

5. Уцене не делују на праве лидере

– Нећу рећи ништа ново ако подсетим да се сви који желе да наставе да сарађују с Русијом излажу отвореном притиску Сједињених Америчких Држава и Европе. Понекад долази чак и до директних претњи, али ипак такве уцене мало значе када је реч о земљама на чијем су челу прави лидери који јасно разумеју где су туђи, а где национални, сопствени интереси – нагласио је Путин.