Владајућа партија Јапана остварила је убједљиву побједу на изборима за горњи дом парламента – Дом савјетника.

Либерално-демократска партија (ЛДП) премијера Фумија Кишиде добила је 63 мјеста, или више од половине од 125 мјеста за које су се странке надметале, преноси Кјодо.

ЛДП и њен коалициони партнер Комеито обезбиједили су укупно 76 мјеста и на тај начин задржале већину у горњем дому парламента, који броји 248 чланова.

Странке које се боре за уставне амандмане, а које се састоје од коалиције ЛДП-Комеито, две опозиционе странке и независних партија, обезбедио је 179 мјеста у горњем дому парламента, гдје су на тај начин прешле праг од 166 мјеста у горњем дому, неопходан за прву ревизију Устава из 1947. године.

Главна опозициона партија Уставно-демократска партија освојила је само 17 мјеста, док је ЛДП имао најбољи резултат од 2013. године.

Опозициона Јапанска партија за иновације, која се залаже за уставну реформу, освојила је 12 мјеста.

У сједишту ЛДП-а у Токију у недјељу, Кишида и високи партијски руководиоци тихо су се молили за Шинзоа Абеа, јапанског премијера са најдужим стажом, који је преминуо у петак, након што га је мушкарац упуцао док је држао говор у Нари, на западу Јапана.

– Избори, који су темељ демократије, били су пред изазовом насиља и имају велико значење што су спроведени. Наставићу напорно да радим на заштити демократије – поручио је Кишида.

Обећао је да ће наставити са плановима за измјену Устава.

– Даље ћемо продубити парламентарну дебату о Уставу како би могао да се састави конкретан приједлог амандмана – казао је Кишида.