Ситуација у Украјини показује да санкције Русији не дјелују онако брзо како се Европска унија надала, за то је потребно вријеме, рекао је у четвртак аустријски канцелар Карл Нехамер и истакао да се Аустрија увијек залагала за то да економска ограничења донесу више штете ономе против кога су уведена него онима који их уводе.

– Због тога је став Аустрије да је гасни ембарго немогућ. То није само зато што смо ми као Република Аустрија зависи од руског гаса, већ од њега зависи и њемачка индустрија и ако она изгуби стабилност, исто ће се десити и с аустријском индустријом – рекао је Нехамер на конференцији за новинаре у Бечу послије разговора с мађарским премијером Виктором Орбаном.

Нехамер вјерује да ће „интелигентне“ санкције Русији, које укључују мјере против њене економије, функционисати, али да је за то потребно вријеме.

Мађарски премијер је истакао да се Мађарска и даље противи ембаргу на увоз гаса из Русије у Европску унију и да у томе није усамљена.

– Стојимо пред зидом који се зове „гасни ембарго“. И ја предлажем Европској унији да не удара у њега, у вези с тим питањем нисам усамљен – рекао је Орбан.