Мађарска, чланица Европске уније, саопштила је у суботу да јој је Русија почела допремати више природног гаса него што су предвидјеле у ранијим трговинским уговорима, након посјете њеног министра вањских послова Москви у јулу.

Мађарски министар вањских послова рекао је да су трговински преговори с Москвом „омогућили постизање договора“, након којег је руска компанија Газпром у петак почела допремати „количине веће од оних наведених у уговору“.

Немогуће без руских извора

– Задаћа мађарске владе је гарантовати сигурно опскрбљивање земље гасом и ми смо на висини задатка – написао је на Фацебооку високи функционер министарства Тамас Менцзер.

До краја августа додатна количина од 2,6 милиона кубиних метара на дан стизат ће с југа плиноводом Туркстреам, додао је, рекавши да трају преговори о септембарским испорукама.

Мађарски министар вањских послова Петер Сијатро ненајављено је посјетио Москву у јулу како би разговарао о куповини додатних 700 милиона кубних метара гаса, уз 4,5 милијарде које су стизале Будимпешти сваке године прије агресије на Украјину.

– У свјетлу онога што знамо о садашњој ситуацији на европском тржишту, јасно је да је набавка тако велике количине немогућа без руских извора – оцијенио је Менцзер, споменувши Сијартову посјету.

ЕУ је ове седмице почео проводити план за 15-постотно смањење потрошње гаса како би изашао на крај с наглим порастом цијене енергената након руске инвазије на Украјину.

Неке земље европског блока ипак се одбијају строго држати тог плана који ипак говори о „добровољном смањењу потражње“.

Мађарска која овиси о гаса који се директно допрема из Русије, затражила је изузеће.