Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је данас да би нови сукоб између Србије и непризнате републике Косово био од користи САД да ослабе Београд и приморају га да се придружи антируским санкцијама.

– Што се тиче Европљана, ми разумијемо да они нису независни, они раде шта им се каже. А нови сукоб би могао да послужи Американцима да Србију још више ослабе, па да се прикључи санкцијама и вјероватно очекују да Русија у сваком случају помогне Србији, што би за њу могло бити превелико оптерећење – рекао је Боцан-Харченко за телевизију Русија-24.

Он је нагласио да ништа није превелико оптерећење за Русију када је ријеч о помоћи пријатељима, браћи, пријатељским народима.

Ситуација на Косову и Метохији драматично се погоршала увече 31. јула након што је приштинска полиција затворила пункт на административној линији са Србијом, намјеравајући да од понедјељка уведе забрану српских докумената.

Као одговор, Срби на сјеверу Косова изашли су на улице и блокирали кључне аутопутеве. Сирене су се чуле у неколико градова на сјеверу региона.

Полиција и КФОР повучене су на мост преко ријеке Ибар који повезује сјеверни и јужни дио Косовске Митровице.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је за телевизију Русија-24 да Велика Британија и многе друге земље или обучавају такозвану војску Косова или испоручују оружје Косову.

– Дозволите ми да подсјетим да према резолуцији 1244 Савјета безбједности УН не би требало да постоје друге оружане јединице на Косову осим КФОР-а. Нажалост, то се не поштује – рекао је Вулин, пренио је ТАСС.