Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“ свакодневно прати епидемиолошку ситуацију на подручју општине Соколац, али и цијеле Републике Српске и у складу са седмичним извјештајима евидентирана је стагнација и смањење броја новозаражених, а самим тим и постепан пад броја новообољелих.

Директор ове установе педијатар др Адријана Станар навела је да према тренутним подацима број хоспитализованих пацијената због теже форме вируса корона не угрожава функционисање здравственог система Републике Српске.

– Стабилна епидемиолошка ситуација омогућава несметан почетак нове школске године и републички Институт за јавно здравство је дао своје препоруке и смијернице које ће пратити надлежно особље у школским установама. У случају појаве симптома респираторне инфекције код ученика или наставника, исти не би могли боравити на настави, док остала дјеца не иду у изолацију, него ће се пратити и уколико дође до испољавања акутне респираторне симптоматологије, тада дјеца треба да иду у изолацију уз препоруку да се јаве надлежном љекару – појаснила је др Станар.

Она је подсјетила да није обавезно ношење маски у затвореном простору, што се односи и на школе.

– Препорука је да маске носе дјеца или наставници који имају нека стања или болести које могу довести до тежих облика обољења вирусом корона. Битно је напоменути да су и даље на снази препоручене мјере личне и колективне хигијене које треба да спроводе ђаци и надлежни у школама. Институт за јавно здравство Републике Српске наставиће да прати епидемиолошку ситуацију и у складу са истом прилагођавати одређене мјере превенције – додала је она.

Према ријечима докторице Станар, у соколачком Дому здравља доступне су вакцине Фајзер, Модерна и Синофарм, мада је у посљедње вријеме обухват вакцинације у паду.

Препоручено је да се вакцинише становништво старије од 65 година, затим здравствени радници и пацијенти који имају хроничне болести а који су у фази стабилне ремисије. Тренутно је епидемиолошка ситуација под контролом, али требамо бити свијесни да улазимо у јесен и да пад температуре утиче да вирус корона буде отпорнији и снажнији, зато требамо бити опрезни и не смијемо се опуштати – поручила је она.

Докторица Станар пожељела је срећан почетак школске године свим ученицима и наставницима, уз поруку да поред успјеха буде испуњена и добрим здрављем.