Да би Инстаграм верификовао нечији профил, та особа мора бити јавна или славна или мора бити ријеч о бренду.

Бројни су начини на који се хакери и преваранти покушавају докопати података о корисничким именима и лозинкама корисника те их искористити за разне преваре, уцјене и слично.

У посљедње вријеме, упозоравају сигурносни стручњаци, на удару се налазе корисници Инстаграма који су мета прилично лукаве преваре.

Наиме, преваранти им шаљу маилове за које се чини као да су послани од екипе из Инстаграма те их обавјештавају да су њихови профили одабрани за верификацију. Маил долази с адресе “иг-бадгес”, док се у његовом наслову налази “иг бадгес инфо”, а како би порука била што увјерљивија, на врху и дну маила налазе се логотипи Фацебоока и Инстаграма, пише Зимо.

У мејлу се налази и линк за wеб страницу на који треба кликнути те на тој страници уписати своје податке за приступ Инстаграму. Наравно, ријеч је о лажној страници те су уписивањем свог корисничког имена и лозинке за приступ Инстаграму ти подаци предају хакерима и преварантима. Они их могу искористити за покушај приступа вашем рачуну или за покушај приступа другим сервисима, друштвеним мрежама, маиловима и слично.

Иако су многима такве пхисхинг поруке сумњиве те су опрезни и не отварају линкове, мали дио корисника ипак насједне на њих и своје податке преда преварантима па касније пожали.

Из Инстаграма кажу како процес верификације никада не иде путем маила, већ искључиво путем апликације. Такође, како стоји у Центру за помоћ ове мреже, да би Инстаграм верификовао нечији профил, та особа мора бити јавна или славна или мора бити ријеч о бренду.