С циљем онемогућавања изборних превара на предстојећим општим изборима, сваки гласачки листић биће печатиран и потписан од стране члана бирачког одбора, што ће на одређен начин успорити бирачки процес, јер ће за само једног бирача члан бирачког одбора морати печатирати и потписати четири гласачка листића

– Када бирач буде идентификован и потпише се у извод из Централног бирачког списка, члан бирачког одбора задужен за издавање гласачких листића, на сваки гласачки листић, на предњој страници испод текста „Упутство за гласање“ у доњем лијевом углу ставља отисак печата бирачког мјеста, потписује се поред печата, затим му издаје гласачки листић и одмах га упућује према једној од слободних гласачких кабина како би попунио гласачке листиће – наводи се у Правилнику о спровођењу избора.

За потребе печатирања гласачких листића Централна изборна комисија Босне и Херцеговине већ је набавила 6.000 печата које ће задужити свако бирачко мјесто у Босни и Херцеговини и иностранству, а основни циљ је да се на тај начин смање изборне преваре, посебно „гласање“ након затварања бирачких мјеста, што је био чест случај.

– Вјерујемо да ће се успорити бирачки процес, јер изгубиће се један дио времена. Када дође бирач, мора се овјерити и потписати сваки бирачки листић и требаће времена да се то уради, али не бих ту стварао велики проблем, јер је најбитније да се спријече изборне малверзације – рекао је Вехид Шехић, бивши предсједник Централне изборне комисије Босне и Херцеговине.

ШТА ЈЕ БУГАРСКИ ВОЗ?

Такође, на одређен начин, печатирање и потписивање сваког гласачког листића дјелимично ће спријечити и тзв. бугарски воз.

„Бугарски воз“ спроводио се на начин да нека политичка партија или појединац дођу до празног гласачког листића и на њему гласају за одређеног кандидата, након чега тај попуњен листић даје бирачу који одлази на бирачко мјесто, узима празан гласачки листић и ставља га у џеп, а попуњен листић ставља у гласачку кутију, послије чега тај празан листић износи са бирачког мјеста и даје га, углавном ономе ко му је попунио гласачки листић који је већ убацио у гласачку кутију.

– Бугарски воз више ће спријечити то што је сада гласач окренут леђима према бирачком одбору и чланови бирачког одбора могу да виде да ли листић ставља у џеп, да ли слика мобилним телефоном итд. – нагласио је Шехић.

Дијана Савић Божић, предсједница Градске изборне комисије у Бијељини, каже да ће, као и свака новина, печатирање и потписивање бирачких листића успорити поступак, али да неће доћи до већих проблема или значајнијег успоравања.

– Не очекујем велика успоравања. Када бирач дође на бирачко мјесто, док га прозову, пронађу на списку, идентификују, док се бирач потпише у том времену, члан бирачког одбора задужен за издавање гласачког листића може печатирати и потписати бирачке листиће – рекла је Савић Божићева.

Она наглашава да је свака новина која иде у смјеру смањења манипулација на бирачком мјесту добра па тако и ова те да у том смислу подржава и правило да се сваки бирачки листић печатира и потпише.