Велики број пчелара са подручја наше општине присуствовао је данас презентацији опреме у оквиру пројекта подршке владе Мађарске привреди Републике Српске. Презентацију је организовао конзорцијум „Агробос “који заступа око 20 произвођача пољопривредне опреме из Мађарске.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица сматра да у оквиру овог пројекта пољопривредници по повољним условима могу набавити неопходну механизацију и опрему.

– Ово је наставак презентације производа за потребе пољопривредних произвођача на подручју Републике Српске која траје већ мјесец дана. Представници фондације „Прогресус“ су представили пројекат подршке владе Мађарске привреди Српске. Представници конзорцијума „Агробос“ и произвођачи пчеларске опреме из Мађарске извршили су презентацију пчеларске опреме за потребе пчелара са подручја наше општине. Услови су исти као и за осталу пољопривредну опрему гдје је вриједност набавке од 2.500 до 25.000 евра. Произвођачима су презентоване и цијене које су гарантоване на дан испоруке, сада је на Удружењу пчелара и њиховим члановима да се опредијеле и уколико се одлуче по овим условима набаве опрему, рекао је Бјелица, и додао да је општина Соколац ушла у први круг овог пројекта.

Предсједник Удружења пчелара „Гласинац“ Горан Нешковић оцијенио је да је презентована квалитетна и повољна опрема, те да је одређен број чланова удружења заинтересован за набавку.

Програм подршке владе Мађарске привреди Републике Српске односи се на бесповратна финансијска средства намијењена првенствено за унапређење пољопривредне производње и основну прераду пољопривредних производа, односно за набавку нових средстава за пољопривредну производњу.

Набавку суфинансира фондација „Прогресус“ у максималном износу до 70% укупних трошкова набавке, при чему ће максимални номинални износ подршке по набавци бити 25 хиљада евра.