Представници Организације за европску безбједност и сарадњу – ОЕБС (Organization for Security and Co-operation in Europe – OSCE) посјетили су данас Соколац и са предсједником Општинске изворне комисије Драганом Башевићем разговарали о активностима за предстојеће Опште изборе.

Посматрач испред мисије ОЕБС-а у Босни и Херцеговини – Одјела за посматрање избора Павлина Ема из Чешке навела је да је данашњи састанак организован у склопу редовних активности предизборног процеса.

– Састајемо се са свим учесницима изборног процеса, па тако са Општинским изборним комисијама, политичким субјектима, као и невладиним организацијама. Када је у питању Општинска изборна комисија Соколац, ово је наш други састанак са предсједником ОИК Соколац и интересовало нас је да ли је било одређених проблема и жалби између ова два састанка, али и о осталим активностима које су спровођене, да ли су у складу са законом – нагласила је она.

Предсједник Општинске изборне комисије Соколац Драган Башевић појаснио је да ће ОЕБС на подручју општине Соколац на дан избора имати један тим са два посматрача.

– Прије одржавања самих избора, представнике ОЕБС-а занима да ли имамо подршку општине Соколац, да ли је све урађено по законским прописима и то је првенствено њихова мисија. Између осталог, желе да се информишу да ли има пријава на наш рад и да ли ми имамо одређених потешкоћа и жалби. Имамо подршку општине Соколац и у свакодневној смо комуникацији са начелником Милованом Бјелицом, који је сва расположива средства ставио на располагање. На услузи су нам радници општине, комплетна администрација и кабинет начелника – истакао је он.

На питање да ли је све спремно за предстојеће Опште изборе, Башевић је одговорио:

– Сматрам да јесте. Очекујемо у четвртак да дође осјетљиви изборни материјал, који обезбјеђује полиција до суботе вече. Потом се исти дијели бирачким одборима односно предсједницима, који их носе на бирачка мјеста која обезбјеђује по један полицајац. У недјељу очекујемо да се бирачка мјеста отворе на вријеме и да се гласање одвија планираном динамиком, јер је све до сада протекло без иједне примједбе или жалбе – закључио је Башевић.

Општи избори у Босни и Херцеговини биће одржани у недјељу, 2.октобра.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.