На основу до сада објављених, незваничних резултата, на подручју Сарајевско-романијске регије кандидати СНСД-а за предсједника РС и члана Предсједништва остварили су убједљиву предност у односу на противкандидате.

А на основу до сада пребројаних, незваничних резултата, своје представнике у Народној скупштини Републике Српске из ове регије имаће СНСД, СДС и ДЕМОС.

Ћосић: Побједа је велика одговорност

По, до сада доступним резултатима из изборних штабова неколико партија, највише гласова за посланике у НС РС у Изборној јединици 8 освојио је СНСД. То значи да СНСД у Народну скупштину шаље два посланика. Биће то, вјероватно, Страхиња Башевић из Сокоца и Дамјан Шкипина из Пала.

СНСД из Источног Сарајева у ПД ПС БиХ шаље једног посланика и то је Мирослав Вујичић.

„Мислим да су грађани Источног Сарајева свјесни онога што су дали у прошлости за Републику Српску и свега онога што сада дају, те итекако свјесни да овдје празна прича не побјеђује него да конкретна дјела и резултати доносе побједу. Ово нам доноси и велику одговорност да оно што смо рекли у кампањи за Источно Сарајево заиста урадимо и као такви се представимо грађанима, да покажемо да заслужујемо њихово повјерење и да их нисмо изневјерили“, рекао је Љубиша Чосић, носилац листе кандидата СНСД-а за НС РС из ИЈ 8, коментаришући прве резултате општих избора.

Божовић: Сигурно ће бити приговора

У ПД ПС БиХ из ИЈ 3 иде и један посланик СДС-а. По садашњим резултатима то је Дарко Бабаљ из Источне Илиџе. У НС РС из ИЈ 8 ће, такође, један СДС-ов посланик. О именима се још увијек не говори.

Носилац листе кандидата СДС-а из ове изборне јединице Маринко Божовић, коментаришући прве резултате, каже да ће након потврде резултата сигурно бити приговора.

„Kада се потврде резултати биће и приговора СДС-а на одређена бирачка мјеста и у Сарајевско-романијској регији и у другим дијеловима РС гдје има доста нелогичности. На примјер, у систем су унесени такви резултати који кандидатима за појединачке функције испред СДС-а и ПДП-а предвиђају 0 гласова. Надам се да ће ЦИK то анализирати и да ће се изборна воља наших становника у потпуности испоштовати“, каже Божовић.

Говорећи о самом изборном процесу, Божовић наводи да је разлика између кандидата за предсједника РС јако мала а да на изборе није изашло више од 40 одсто оних с правом гласа, те да то показује да живимо у јако подијељеном друштву.

„Само једна четвртина становника бира нашу власт и то је нешто што сигурно оставља простора да се демократски процеси у Републици Српској могу у будућности унаприједити. Нама остаје да оно што су бирачи кроз своје поруке, у виду броја гласова, дали нама кандидатима на адекватан начин анализирамо. Да, уколико смо са неким стварима погријешили, то исправимо и да у овом дијелу који је везан за законодавну власт будемо конструктивна опозиција“, закључује Божовић.

Станишић: Заступаћу интересе сваког човјека

Највећи проценат раста у Сарајевско-романијској регији има Демократски савез. Иако су ово за ДЕМОС први општи избори и иако је тешко поредити резултате локалних са овим изборима, у односу на број гласова који су добили 2020. године, биљеже раст од преко 70 одсто.

Директан мандат освојио је Ацо Станишић. Он поручује да је велика подршка ДЕМОС-у знак да бирачи вјерују у људе који ће заиста заступати њихове интересе у Народној скупштини. Kаже да ће бити посланик сваког човјека Сарајевско-романијске регије.

„Ми смо задали себи одређене циљеве до којих смо дошли конкретним радом на терену, радом с људима, не обећавајући куле и градове, не лажући људе. Људи су то прихватили, дали нам повјерење и тако ћемо и даље радити. Наравно, након конституисања новог сазива Народне скупштине, одмах ћемо кренути са припремом за локалне изборе гдје ћемо показати праву снагу“, рекао је Станишић.