Све гласове треба провјерити и истражити нерегуларности током гласања, али исто тако треба честитати свима који су остварили добар резултат, рекао је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, на прес конференцији поводом примједби да ли је било нерегуларности на протеклим општим изборима.

Станивуковић, који је био носилац листе ПДП за Народну скупштину РС у Изборној јединици 3, је рекао да се он потрудио да одбрани резултате гласовања у Бањалуци и да због тога није био на слављу које је ПДП организовао на Тргу Крајине. Захваљујући томе, како је рекао, он је остварио бољи резултат ПДП-а и његов властити у односу на прошле изборе, као и да је Владо Ђајић, предсједник бањалучког одбора СНСД-а, остварио бољи резултат од њега.

„Господин Ђајић је имао највећи број гласова у цијелој изборној јединици. Ја му честитам, борили смо се обојица и ја сам сачувао Бањалуку. Он је имао много већу разлику у Котор Вароши, Кнежеву и Мркоњићу. Шта је ту спорно? Да ли је неко иксао негдје, ја то не могу да предвиђам. Ја за то немам доказ“, рекао је Станивуковић и додао да није рационално да Ђајић прича о опозиву градоначенлника с обзиром на резултате, али да и то сматра нормалним.

Станивуковић је рекао да је Јелена Тривић, кандидаткиња ПДП-а за предсједницу РС, имала у Бањалуци најубједљивију побједу.

„Имала је 11 посто разлике што је више него што сам имао ја разлику у односу на мог противкандидата господина Радојичића на прошлим изборима“, рекао је Станивуковић.

Рекао је да је принципијелно за то да се провјери све што се треба провјерити што се тиче гласова, гласачких мјеста и примједби на изборни процес.

„Нико не треба и не смије бити против тога да се кутије поново провјере. Свагдје гдје су биле примједбе то треба провјерити и томе дајем подршку. Била је то изазовна ноћ. У Бањалуци је нестало струје, требало је задржати дисциплину. Да ли је то било случајно или намјерно, ја не могу да се бавим претпоставкама“, рекао је он и додао да је Бањалука остала бастион промјена, и жеље да се ствари у РС мијењају на боље.

Станивуковић је рекао да је на прошлим локалним изборима погријешио што је прерано изашао да слави и тиме можда угрозио неколико одборничких мјеста са његове листе.

„Ми смо тада славили моју побједу која је била неупитна, и онда је дио људи из бирачких мјеста отишао да слави с нама и гарантујем да је барем један мандат у том тренутку испуштен. То је оно што вјерујемо, немамо доказа за то“, рекао је Станивуковић.

Додао је да је био рационалан и опрезан током конференције на којој је ПДП саопштавао резултате за предсједника РС за вријеме изборне ноћи.

„Да ли сам био на тргу или нисам, нисам, био сам са посматрачима. Чувао сам гласове, борио сам се до задњег. То је био мој задатак и данас сам поносан на све што је урађено. Ја и данас бирам рационалност“, рекао је он и позвао да се задржи стабилност и тражити од Централне изборне комисије да ради свој посао.

Додао је да је рационалности и нерационалности било на обје стране, и да је примјер за нерационалност захтјев за његовим опозивом.

Рекао је да треба прихватати поразе, али и истрајавати на истини и да буде утврђено онако како је народ гласао и нико не би требао бити против тога.

Рекао је да је Тривићева њихов најбољи кандидат, и да боље од остварног у Бањалуци није могло, али је рекао да је увјерен да је то тек почетак борбе и да је увјерен да људи то разумију.