Због данашњих ракетних напада Украјина од 11. октобра прекида испоруку електричне енергије у земље Европске уније, саопштило је Министарство енергетике Украјине на Твитеру.

– Данашњи ракетни напади су оштетили погоне за термогенерацију и електричне подстанице. Украјина је зато приморана да од 11. октобра 2022. године прекине извоз електричне енергије како би стабилизовала електроенергетску мрежу – наводи се у саопштењу.

У Министарству су истакли да је Кијев извозио електричну енергију у ЕУ, као и посебним линијама у Молдавију и Пољску.

Раније је државна служба Украјине за ванредне ситуације саопштила да је пет области потпуно остало без струје након јутарњих напада, а остатак региона је дјелимично остао без електричне енергије. У кабинету Владимира Зеленског су позвали Украјинце да у вечерњим сатима максимално смање потрошњу енергије, не укључују свијетло и не користе електричне уређаје.

Руска војска је током јутра високо прецизним оружјем дугог домета гађала објекте војне управе, комуникација и енергетике Украјине.

Погођен је Кијев, Харков, Одеса, Дњепропетровск, Лавов, Ивано-Франковск, Тернопољ, Хмељницк, Конотоп и други градови и области.