Као један од примјера навео је да је, након што је преузет изборни материјал из свих општина у БиХ, „врло индикативно да, на примјер, од 106 бирачких мјеста у граду Добоју са 61 бирачког мјеста (57,55 посто) не постоје вреће и печати од неискориштених гласачких листића“.

Предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Суад Арнаутовић је, због великог интереса јавности у вези с одлуком ЦИК-а БиХ да се изврши поновно контролно пребројавање гласачких листића за ниво предсједника и потпредсједника Републике Српске, а која је донесена по службеној дужности ЦИК-а БиХ ради подузимања мјера којима се отклањају утврђене неправилности и врло дискутабилних коментара у јавном простору, најавио почетак сутрашњег пребројавања у Главном центру за бројање у Зетри у Сарајеву у 15.30 сати.

Арнаутовић је изјавио за Фену да Централна изборна комисија БиХ посједује више материјалних доказа који ће након обраде бити, не само процесуирани унутар институције ЦИК-а БиХ, него ће у складу с чланом 6. тачка 8. Изборног закона БиХ за све случајеве за које постоји сумња да је почињено кривично дјело у вези са изборним процесом, ЦИК БиХ о томе доставити пријаву надлежном тужилаштву.

– За све што буде Централна изборна комисија БиХ сматрала да је учињено кривично дјело које се односи на изборни процес, дужна је да то дјело пријави надлежном тужилаштву. Приликом подношења те пријаве, ЦИК БиХ ће навести и доказе који су јој познати, те ће подузети потребне мјере да би се сачували трагови наводно почињеног кривичног дјела, предмети којима је или помоћу којих је учињено то дјело и други докази – казао је Арнаутовић.

Као један од примјера навео је да је, након што је преузет изборни материјал из свих општина у БиХ, „врло индикативно да, на примјер, од 106 бирачких мјеста у граду Добоју са 61 бирачког мјеста (57,55 посто) не постоје вреће и печати од неискориштених гласачких листића“.

– Ако се утврди тачним овај податак који стоји у обрасцима ПО 5, то ће бити врло озбиљна индикација о почињењу кривичног дјела у вези са изборним процесом – казао је Арнаутовић.

Истакао је да се сви неискориштени гласачки листићи морају вратити у складиште ЦИК-а БиХ у прозирним врећама.

– Имамо са 61 бирачког мјеста да не постоји уопште врећа ни печат од тих неискориштених гласачких листића. Нема уопште врећа са тим неискориштеним гласачким листићима. То је један врло индикативан податак – казао је Арнаутовић.

Појаснио је да је свака општинска, односно градска изборна комисија, у конкретном случају Градска изборна комисија Добој, морала предати све искориштене и све неискориштене листиће у одвојеним врећама различитих боја и прозирним врећама за неискориштене гласачке листиће.

Истакао је да је одредбом члана 6. тачка 7. Изборног закона БиХ, који је донио високи представник у БиХ и која је ступила на снагу 3. августа ове године, а те измјене објављење у “Службеном гласнику БиХ “ бр. 51/22 од 2. августа 2022. године, јасно прецизирано да „када одлучује по службеној дужности или када одлучује о приговорима и жалбама, Централна изборна комисија БиХ има овлаштења да нареди изборној комисији, Центру за бирачки списак, центрима за бројање или бирачком одбору да предузму мјере којима се отклањају утврђене неправилности“.

– У вези с тим, Централна изборна комисија БиХ је по службеној дужности наредила Главном центру за бројање да предузму мјере којима се отклањају утврђене неправилности – појаснио је Арнаутовић.