Хрватски предсједник Зоран Милановић изјавио је данас да Хрватска има обавезу само према НАТО и ни према коме другом и да одлука донијета у Бриселу о обуци украјинских војника у Хрватској никога не обавезује.

У случају да, каже, неко нападне Пољску или Литванију, то је друга ствар.

„Шта да Хрватска нападне Србију и зарати, је л’ нама НАТО треба пружити помоћ и заштиту? Можда да, можда не. И од чланица НАТО се очекује да буду рационалне и воде рачуна о другима, има нас пуно. И та обавеза прискакања у помоћ другој чланици НАТО-а је обавеза из 1949. Прошло је 73 године, свако правило живи свој животни вијек и ја то правило доживљавам озбиљно, али потребно је и наше разумно понашање да се не увалимо у веће проблеме од оних који нам требају“, рекао је Милановић и истакао:

„Хрватска неће напасти Србију ни Србија Хрватску, јасно, али ово говорим да доскочим преварантима који говоре о неким хрватским обавезама. Гдје су били док сам годину дана трубио о босанским Хрватима? Држава је као концепт себична творевина, окружио си се границама да би бринуо о себи“.

О одлуци о обуци украјинских војника у Хрватској, о чему је, како је рекао премијер Андреј Пленковић, већ донијета, Милановић поручује да сви који имало разумију право, знају да то значи учешће Хрватске у рату.

„Ратно стање правно не постоји, али де факто постоји“. То је црта преко које не дозвољавам“, рекао је Милановић и истакао да то нису војна , већ питања судбине и безбједности једне државе и људи који, како је казао, овдје очекују најбољи живот“.

Увјерен је, истиче, да ради исправно и да је на оној страни историје која је важна Хрватској, како каже, нашој страни историје.

„Наша позиција је таква да морамо бринути своју бригу“, навео је хрватски предсједник.

Поново је критиковао министра спољних послова Хрватске Гордана Грлић Радмана који је, додаје, у Бриселу гласао о одлуци која се тиче хрватске националне безбједности и хрватских оружаних снага, које имају једног врховног команданта.

Подсјетио је да је та одлука донијета без његовог знања, што је, истиче, противуставно.

„Та одлука никога ни на шта не обавезује. То је порука свим коментаторима који тврде да Хрватска има обавезу, а нема је, нек млате глогиње нечим другим. Хрватска има обавезу према НАТО-у… и никаквих других“, рекао је Милановић.