Да су се гласови организовано крали широм Српске, не само у Зворнику, Добоју, Приједору и Подрињу, говори и примјер са Сокоца. Током контролног бројања гласова на Бирачком мјесту Аутобуска станица 121Б019 утврђено је да Додик није имао 249 гласова већ 224, повећан му је резултат за 25, док је Јелени Тривић смањен, имала је 260 и побиједила је Додика, а уписано је да је изгубила и имала 236 гласова, мање 24.

Само на овом мјесту направљена је разлика од 49 гласова, док је „омашка“ и међу неважећим била 3 гласа. Имајући у виду да је у Републици Српској преко 2200 бирачких мјеста, крађа само 5 гласова на једном Бирачком мјесту из корјена мијења коначан резултат избора.

Биће врло занимљиво утврдити размјере преправљања и крађе гласова за ниво Народне скупштине Републике Српске, када ЦИК БиХ на Захтјев више странака, а мора ни и по службеној дужности, нареди поновно бројање гласова.

Занимљиво да упркос бројним долазима за крађу гласова ниједан члан бирачког одбора није ухапшен, а сутра или прекосутра ЦИК БиХ би требао да заврши контролно бројање за предсједника Републике Српске и јавности саопшти резултате и шта је све пронађено у врећама и записницима.

СДС Соколац очекује покретање КРИВИЧНОГ ПОСТУПКА

,,Приликом контролног бројања гласачких листића утврђена КРАЂА 50 ГЛАСОВА Јелени Тривић на бирачком мјесту 121Б019 – Аутобуска станица 1 /војна зграда/ у Сокоцу. Од надлежних органа очекујемо покретање кривичног поступука против предсједника овог бирачког мјеста али и свих других лица која су учествовала у ИЗБОРНОЈ КРАЂИ“ – саопштено је вечерас из ОО СДС Соколац.

Иначе, за кршење одредби Изборног закона у БиХ предвиђене су прекршајне санкције и то новчане у износу од 600 до 3.000 КМ, као и забрана ангажовања у изборној администрацији у трајању од 4 године.

Ако постоји намјера да се недозвољеним радњама утиче на изборни процес и резултате избора, поред новчане предвиђене су и затворске казне.

У Члану 154. Кривичног закона Босне и Херцеговине стоји да онај ко кривотвори резултате избора или гласања за институције Босне и Херцеговине додавањем, одузимањем или брисањем гласова или потписа, нетачним бројањем гласова, неистинитим уписивањем резултата у изборне исправе или на други начин, или објави као коначан резултат избора или гласања који не одговара обављеном гласању, казниће се казном затвора од шест мјесеци до пет година.