Предсједник ЦИК Суад Арнаутовиц саопштио је да је поновним контролним бројањем гласова потврђено да Милорад Додик има највише гласова за предсједника Републике Српске.

Нови потпредсједници Републике Српске су Ћамил Дураковић из реда бошњачког народа и Иван Бегић из реда хрватског народа.

Извјештај Главног центра за бројање подржало је шест чланова ЦИК-а, а против је била Вања Бјелица Прутина.

Владо Рогић је подсјетио да је гласао против контролног бројања те да и даље има ту своје мишљење, али да то није разлог да се не изгласа одлука.

Ахмет Шантић је кпоручио да је интегритет избора доведен у питање.

Члан ЦИК-а Жељко Бакалар казао је да је Главни центар за бројање урадио огроман посао. За извјештај је рекао да је више базиран на статистици него на приједлогу мјера.

„Не желим упутити уопште критику Главном центру за бројање, јер људи раде даноноћно. Замолила сам их да допуне извјештај, јер сматрам да ово није довољно“, казала је Ирена Хаџиабдић.

Члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина је казала да није задовољна извјештајем, који, како каже, не даје одговоре на кључна питања.

„Имаћемо извјештај контролора, који је јасно рекао, да начин паковања показује да је ријеч о системској злоупотреби од чланова бирачких одбора да би се спријечило поновно бројање. Нећу стајати иза оних који нису радили свој посао“, додала је Бјелица Прутина и нагласила да ће гласати против извјештаја, у колико се извјештај данас стави на гласање.

„Анализа неважећих листића показала је да их је више него што је прикзано. То значи да је број неважећих 20.670, а према другим критеријима 15.080. А било је више од 21.000 и 16.840 по другим кретеријима, дакле већи број. То значи да без адекватне анализе овог извјештаја није могуће. Али то је одбијено“, поручила је.

Горан Мишковић, директор Главног центра за бројање казао је да ЦИК-у нису достављене 62 вреће са неискориштеним листићима.

„Суочили смо се у проблемима због непрописног паковања изборног материјала. Нису нам достављена 23 извода из Централног изборног пописа. Разлика у броју листића између листића достављених ОИК/ГИК и Главном центру за бројање у Бањалуци 1468, Брчко 418“, казао је Мишковић.

Одржана је 73. сједница Централне изборне комисије БиХ на којој се разматрао извјештај Главног центра за бројање и Главне контроле о обављеном контролном поновном бројању гласова за предсједника/потпредсједника Републике Српске.