Синдикати у Белгији данас организују национални штрајк и позвали су раднике да масовно изађу на улице да протестују због „блокаде плата“ и социјалних проблема, пише Танјуг, а преноси РТС.

Национални штрајк у Белгији ће паралисати цијелу земљу, већ је отказано више од 200 летова са бриселског аеродрома, а жељезнички саобраћају биће у блокади.

Синдикати и организације послодаваца у понедјељак нису успјели да постигну договор о кретању плата и расподјели социјалног коверта у оквиру „Групе десеторице“, саопштио је агенцији Белга предсједник Савеза предузећа Белгије Барт де Смет.

Синдикати указују да одбијају „блокаду плата“ у овом периоду кризе и посебно истичу да су бруто марже предузећа биле „историјски високе“ у првој половини године.

С друге стране, организације послодаваца се позивају на драматичну ситуацију за компаније због аутоматског индексирања које се примјењује, што значи да пораст плата слиједи пораст инфлације.

– Ситуација се погоршава из дана у дан, наше компаније су у све тежој ситуацији и сви сигнали су црвени – објашњава Питер Тимерманс, генерални директор Федерације белгијских предузећа.

Због националног штрајка заказаног за данас, авио-компаније су превентивно већ отказале 55 одсто летова предвиђених за долазак или полазак са бриселског аеродрома, рекла је портпаролка аеродрома Натали Пјерард.

Ријеч је о нешто више од 200 летова, а очекује се и блокада жељезница.

Жељезничари се жале на „погоршане услова рада“, одсуством „запошљавања од суштинског значаја за одржавање добробити особља“ и позивају на „релевантно финансирање мисија јавних служби“.

Мрежа јавног превоза у Бриселу биће озбиљно поремећена због националног штрајка, упозорила је бриселска транспортна компанија.

Многи аутобуси, трамваји и метрои ће стога остати на перонима.