Фото: pixabay.com

Тишина – ово је вјероватно најразорнија од свих навика у вези.

Опасности тихог третмана нису нимало безазлене, ради се о једној од најдеструктивнијих навика у вези.

Шта је тихи третман?

Према основној дефиницији, ‘тихи или шутљиви третман’ је одбијање вербалне комуникације с неким ко жели комуникацију.

Ова врста понашања односи се на избјегавање контакта с неким, обично када сматрате да вам је учињена неправда или да вас неко није поштовао.

Наведена комуникацијска стратегија често се користи за кажњавање или изазивање реакције мете.

Односно, ако се осјећате повријеђено, напримјерене нечијим коментаром, тада бисте могли примијенити шутњу као начин да уклоните властиту присутност од оног ко вас је повриједио – у покушају да га казните.

Ова мотивација такође лежи у жељи да мета одговори на начин који потврђује да је примијетила ваше понашање и да је повријеђена вашом шутњом или недостатком ваше присутности.

Често се тихи третман односи на освету некоме ко вас је повриједио. Освета може звучати драматично, али када вас неко повриједи, а онда га ви повратно одлучите повриједити, то је управо оно што радите – освећујете се.

Сви су проживјели сличне тренутке. Међутим, након свађе, најбоље што можете учинити је учити о себи и пробати схватити како је кориштење ове комуникацијске тактике лоше те покушати бити бољи, преноси „24сата.хр“.

Кад знате боље, можете боље.

Шта није тихи третман?

Многи бркају постављање граница са шутњом. Стога, да би боље разумјели шта тихи третман није, корисно је боље разумјети шта су ‘границе’.

Границе су, у здравој комуникацији, намјерне блокаде за спречавање сталне повреде и злостављања.

Примјер може бити прекид телефонског позива с неким ко вас назива погрдним именима или вас на неки други начин вербално или емоционално вријеђа. То није начин рјешавања свађа у вези.

Постављање границе такође може изгледати као саопштавање партнеру да вам је потребан одмор како бисте касније у одређено вријеме разговарали о својим проблемима у вези.

Односи су најбољи када се о границама комуницира асертивно и уз потпуну транспарентност.

Штавише, постављање границе значи да некоме морате дати до знања да постављате границу и прилагођавате однос.

Ако изричито не комуницирате потребу за границом својим ријечима, тада је то постављање заправо тихи третман – и штетније је него што мислите.

Међутим, проблем се јавља најчешће када константно изнова комуницирате с неким о граници коју стално прелазе, и не послушају, када им на примјер говорите да вам је потребан ‘простор’, а они вас једноставно не поштују или се настављају понашати непримјерено, ви завршите фрустрирани и засићени глупостима.

Тада је најлакше зашутјети и једноставно се искључити.

Говорити о властитим емоцијама је невјероватно тешко. Постоје тренуци када се борите с дијељењем онога што осјећате око себе.

Али, ствар је у томе да сами себи штетите онда када не изразите оно што се стварно догађа у вашим срцима и мислима. Ако се ослањате на тихи третман како бисте изразили повријеђеност или љутњу – нисте у најбољем издању.

Не можете постићи ни искусити благостање најбољих могућих односа ако је тихи третман алат за којим увијек посежете.

Пробијање страха од рањивости неопходно је за борбу против третмана шутњом и начина на који оно штети односима. Бити асертиван и предусретљив увијек је здравији пут у комуникацији, чак и када нагињете ка привлачности тихог третмана и емоционалног уточишта.

Третман шутњом може функционисати на тренутак, али дугорочно никада није и неће бити продуктивно.

Нико није савршен. Сасвим је у реду погријешити и шутјети кад се осјећате преморено и обузето емоцијама, али потрудите се учинити све што можете да избјегнете ово понашање – вјежбајте дијељење својих осјећаја.

Тихи третман је искључивање комуникације, а то само заузврат ствара љутњу и уништава односе. Свака здрава веза, било да је породична, платонска или романтична, захтијева комуникацију. Шутња никако и никада не помаже, доноси YourTango.