Фото: Pixabay

Повишена температура код дјеце један је од најчешћих симптома различитих болести. Родитељи температуру обично доживљавају као драматичан догађај који указује на озбиљну болест дјетета, али то не мора увијек бити тако.

Како доноси Кафе Мом, постоји неколико грешака које родитељи најчешће раде када њихово дијете добије температуру, а не би смјели. Педијатрица Алана Левин објаснила је о којим се грешкама ради и како оне могу наштетити вашем дјетету.

Прегријавате дијете

Педијатрица упозорава како никако не бисте смјели утопљавати дијете које има температуру. Наиме, дијете се у фази раста температуре жали на хладноћу, руке и ноге могу бити хладне те има грозницу. Родитељски је порив аутоматски угодити дјетету, што подразумијева утоплити га одјећом, покрити га те добро загријати просторију у којој борави.

– Тако само додатно потичете раст температуре, дјететово прегријавање те рискирате да дође до конвулзија у фебрилитету, посебно код дјеце млађе од двије године – објашњава Левине те додаје како родитељи требају учинити управо супротно – разодјенути дијете, дати му текућине, чепић или сируп, истуширати га или окупати у млакој води, лагано га осушити те обући у прозрачну, широку памучну одјећу. Исто тако, педијатрица наглашава како је потребно сваких сат времена пратити температуру и реагирати ако нагло скочи или се никако не може спустити.

Одмах одлазите у болницу

Температура сама по себи није хитно стање, поготово ако није превисока. Управо због тога већина родитеља ради грешку када одмах дијете с температуром одводи у болницу.

– Многи родитељи, нажалост, пребрзо реагирају те раде панику када за њу нема никакве потребе. Важно је да људи схвате како је повишена температура заправо обрамбени механизам дјетета који му помаже да се избори против болести или инфекције. Како год било, није хитно стање ако температура није превисока или пролази давањем чепића или сирупа – објашњава Левин.

Дајете лијекове без консултирања с педијатром

Било какво лијечење или давање терапије без претходне консултације с педијатром напросто је забрањено и врло лоша идеја, упозорава педијатрица.

– Већина родитеља пази с лијековима, али има и оних који ће дјетету дати средство за снижавање температуре без претходне консултације с педијатром. То није нимало паметно, то говорим свим својим пацијентима. Баш као што ни сами не бисте узели лијек без рецепта за неко озбиљније стање, исто бисте требали проводити и када је ријеч о вашем дјетету, иначе можете направити више штете него користи’- објашњава.

Расхлађујете дијете алкохолним облозима

Алкохол у само неколико минута може изазвати црвенило коже и додатну хиперемију те топлину, апсорбира се кроз кожу те може доћи до тровања, као и алкохолним парама које се дижу с вруће коже, а дијете их тада удише. Њему нема мјеста у снижавању температуре у дјеце, савјетује педијатрица.

Не поштујете дозирање антипиретика с обзиром на дјететову доб

Пречесто давање антипиретика, превелике дозе, као и лоша комбинација ибупрофена, парацетамола или чак волтаренских чепића који су индицирани тек у дјеце старије од двије године може температуру нагло спустити и за неколико степени те довести до потхлађивања, а то је много опасније него одржавати умјерено повишену температуру.

Инсистирате на мировању

Једна од најчешћих грешака које раде родитељи када дијете добије повишену температуру јест упорно инзистирање на мировању. Педијатрица објашњава како то није уопће потребно, поготово ако се ради о мало повишеној температури. Наиме, умјерена активност је допуштена, а по томе ћете лакше примијетити и какво је опће стање дјетета.