Фото: Shutterstock

Свесни смо да је живот сплет различитих околности и да неке не можемо са сигурношћу да предвидимо, ма колико се трудили да све буде у најбољем реду – рецимо, као што разне незгоде у кући, попут пожара, поплаве или провале.

Да ли сте знали да у свачијем дому постоје ствари који могу потенцијално да изазову пожар и направе прави дар-мар? Међу њима се налазе неисправне инсталације, јефтини продужни каблови, уређаји које заборавимо да искључимо или пепељара коју смо истресли, а нисмо проверили жар.

Најопаснији су штедњаци који су пола на струју, пола на гас, или потпуно на гас из бутан боце. Уколико кабал који спаја плинску боцу са шпоретом има барем малени пропух или рупицу, тада долази до цурења гаса и довољна је мала варница или жар да дође до пожара. Зато ако сте страствени пушач цигарета, знајте да сте у већем ризику од настанка пожара у свом дому, поготово ако жар од цигарете залута тамо где не треба. Међутим, они који су чули за бољу и здравију алтернативу знају како могу да конзумирају никотин без ватре, пепела и дима. Уређаји за загревање дувана, као на пример ИQОС, представљају бољу алтернативу пушењу цигарета, а због одсуства ватре, пепела и дима, са овим уређајем ћете избећи ситуације које смо горе навели.

Такође, пушење је најчешћи узрок пожара са смртним резултатом. Пушење је опасно по живот не само у кревету. Исто толико је опасно да заспите уз упаљену цигарету у фотељи или софи. Још један од савета јесте да избегавате паљење мирисних свећа, а које већина користи како би неутралисала дувански дим и то у близини запаљивих материјала, као што су сатен, свила или синтетика. Међутим, није све тако као што изгледа! Зато, покушајте из вашег тела, али и дома да избаците штетне навике и ствари које, како се више пута показало, могу да изазову општу пометњу и штету!