Три субјекта на подручју општине Соколац кажњена су са укупно 2.300 КМ због кршења прописаног радног времена током републичког празника – Дана потписивања успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ, саопштено је из Одјељења за инспекцијске послове града Источно Сарајево.

У саопштењу је прецизирано да су у понедјељак, 21. новембра, кажњена два привредна субјекта која се баве примарном прерадом дрвета и један малопродајни објекат.

За наредне дане из Одјељења су у продавницима на подручју шест градских општина најављене појачане контроле поштовања прописаних маржи приликом формирања цијена основних животних намирница.

Појачане контроле вршиће надлежни градски инспектори у сарадњи са Инспекторатом Републике Српске, наводи се у саопштењу.

Из Одјељења за инспекцијске послове упозоравају власнике трговинских радњи да поштују уредбу о ограничавању марже и да не врше неосновано повећање цијена, јер ће у супротном бити санкционисани, саопштено је из Градске управе.

Влада Републике Српске усвојила је прошле године уредбу о измјени уредбе о ограничавању маржи у промету робе којом су марже у промету на мало смањене на осам одсто, а марже у промету на велико на шест одсто.

Уредбом о ограничавању марже предвиђене су новчане казне од 10.000 КМ за правна лица и 5.000 КМ за предузетнике који поступе супротно одредбама ове уредбе. Осим новчане казне, предвиђена је мјера одузимања противправно остварене имовинске користи. /