Нагле промјене температуре, хладан и сув ваздух те јако загријане просторије, доприносе исушивању коже и косе.

Иако се то одражава на цијело тијело, руке највише трпе, прије свега шаке.

Зато када излазите на хладноћу обавезно навуците рукавице. Оне штите руке од вјетра и хладноће и смањују исушивање коже.

Послије сваког прања нанесите крему за руке богату липидима обновићете површински слој, нахранити и омекшати кожу.

Да бисте максимално заштитили кожу, веома је важан избор креме за руке. Најбољи ефекат дају оне направљене на бази маслиновог, авокадовог или кокосовог уља, алоја вере, с витаминима…

Уколико сте љубитељ зимских спортова на планини, препорука је да користите креме с пчелињим воском, које су храњивије и пружају савршену заштиту од хладноће. Одаберите ону која ствара заштитни слој на кожи, али не смије бити љепљива, јер тада онемогућује дисање коже, а тиме и њено нормално функционисање. Пазите на састојке и покушајте да изаберете крему која не садржи парабене, минерална уља и вјештачке боје.

Свако вече прије спавања приуштите рукама третман у дебљем слоју умасирајте крему за руке како бисте подстакли циркулацију и навуците памучне рукавице. Оне ће вам загријати руке и крема ће се боље упити. Они који имају осјетљиву кожу могу за ноћ да користе маслиново уље. На руке прије спавања нанесите неколико капи маслиновог уља, које сте претходно помијешали с мало лимуновог сока. Навуците памучне рукавице и оставите да уље дјелује током ноћи.

Што се тиче косе, и њој је потребна заштита, како од хладноће, тако и од капе.

Један од савета је да носите капу када сте напољу, јер штити вашу косу од вјетра, кише и снијега. Али, као што знамо, нико не воли да му капа уништи фризуру. Сјајан начин да се то избјегне јесте да се коса увије свиленим шалом или марамом прије него што се на главу стави удобна, топла вунена капа. Свила спречава да се коса оштети због контакта с капом и онемогућава да се наелектрише.

Један трик помаже да ваша коса изгледа добро зими купите овлаживач ваздуха. Када укључите гријање, ваздух у стану постаје изузетно сув, а овлаживач онемогућава вашој коси и кожи да постану суви и изгубе сјај и квалитет.

Зими је кожа главе сувља и често се јавља сврбеж. То доводи до појаве перути и иритације коже главе, што може да доведе и до опадања косе.

Оно што многи не знају, јесте да ови проблеми могу лако да се ријеше правилном његом. Осим шампона против перути, који су најлакши и најбржи начин, можете сами да направите лијек. Потребно вам је неколико кашика маслиновог или кокосовог уља и кашичица сока од лимуна. Загријте уље неколико секунди и помијешајте га са соком од лимуна. Умасирајте смјесу у кожу главе и оставите 2030 минута. Исперите шампоном и обавезно користите балзам.