Фото: Ј.Ћајић

Саобраћај се на већини путева у Републици Српској одвија редовно, по претежно сувим коловозима. Због ниских јутарњих температура, поледица је могућа у вишим предјелима и преко планинских превоја. На дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина, скрећемо пажњу на повећану опасност од одрона земље и камења на коловоз, а у котлинама и дуж ријечних токова на мјестимично смањену видљивост због магле. На путевима на којима се изводе санациони радови, обавезно је поштовање привремене сигнализације која регулише саобраћај. Возачима савјетујемо максимално опрезну вожњу, уз обавезно посједовање зимске опреме.

Због извођења радова на рехабилитацији магистралног пута Градишка – Нова Топола – Клашнице, и изградње три кружна тока на дионици Клашнице 1-Нова Топола измјењен је режим у одвијању саобраћаја. Због радова на изградњи кружне раскрснице на споју магистралних путева М-И 101 Градишка-Нова Топола и М-И 102 Чатрња-Градишка, такође је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Због реконструкције раскрснице, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на магистралном путу М-1 115 Соколац-Подроманија, на локалитету укрштања наведеног пута на укрштању са Улицом Цара Лазара, у мјесту Соколац, због чега се саобраћај одвија успорено, са повременим краткотрајним обуставама. Планирано је да ови радови трају до 31.12.2022. године.

Због извођења радова на изградњи тротоара, на дијелу магистралног пута М-И 101 Бања Лука 2 – Српске Топлице (Омладинска улица), измијењен је режим у одвијању саобраћаја. За вријеме извођења радова саобраћај ће бити регулисан привременом саобраћајном сигнализацијом. (од 29.09.2022.-30.11.2022. године).

У току су радови на реконструкцији магистралног пута М-И 111, дионица Брод на Дрини (Фоча)-Хум (Шћепан Поље), због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја и постављена привремена саобраћајна сигнализација. (Предвиђено је да радови трају до 31.12.2022. год).

Због изградње дионице аутопута од петље Јоховац до Вукосавља,  измијењен  је режим у одвијању саобраћаја на петљи Јоховац. Измјена режима саобраћаја је и на петљи Руданка, због изградње дионице аутопута од моста Руданка до тунела Путниково брдо 2.

Због радова на изградњи разводне мреже водовода, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на магистралном путу М-И 108 дионица Челинац-Котор Варош и на регионалном путу Р-И 2103 дионица Челинац-Укрина (предвиђено је да радови трају до 23.12.2022.).

Измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици регионалног пута РИИ-1502 Приједор 3-РС/ФБиХ (Стара Ријека) за вријеме преласка радних машина преко наведеног пута, током експлоатације рудника Љубија. (до 31.12.2022.)

На магистралном путу МИ-108, дионица Приједор-Козарац, ради укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи аутопута Бањалука-Приједор, саобраћај ће се изводити уз измијењен режим вожње. (до 31.12.2022.)

Због опасности од појаве клизишта, на регионалном путу Р-459, дионица С.Угљевик-Главичице, у рејону С. Угљевика забрањен је саобраћај за сва возила, а за теретна возила између предузећа Рудинг, у мјесту Вучјак и раскрснице у Мезграји. Путничка возила се преусмјеравају преко локалног пута Модран-Угљевик Село, а теретна магистралним путем М-18 Суво Поље-Доња Трнова-Главичице-Мезграја. Напомињемо да се наведена забрана саобраћаја не односи на возила РиТЕ Угљевик.

Ради извођења деминерских радова, долази до повремених обустава саобраћаја на дионици регионалног пута РИ-3104 Поље-Подновље, у мјесту Горњи Божинци, град Дервента, у времену од 08:00 до 15:00 часова, на начин 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја. (до 23.12.2022.).

На магистралном путу МИ 105, дионица Руданка–Добој 1, измијењен је режим одвијања саобраћаја, ради искључивања и укључивања механизације која је ангажована на изградњи аутопута на коридору „Вц“ од моста Руданка (укључујући мост) до тунела Путниково брдо 2. (до 31.12.2022.).

Због активираног клизишта, саобраћај се на дионици маг. пута Фоча-Горажде, у мјесту Филиповићи (на самој линији разграничења), одвија отежано, једном саобраћајном траком.

Продужени су радови на регионалним путевима РИ-2102, дионица Србац-Горња Вијака1-Горња Вијака 2-Разбој, РИ-3106 дионица Разбој-Тедин Хан и РИ-3105, дионица Тедин Хан-Теслић због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја, па возаче молимо да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију. (Предвиђено је да радови трају до 31.12.2022. године).

Због бројних одрона и опасности од клизишта, на магистралном путу Брод на Дрини-ГП Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Р-476 Укрина-Горња Вијака.

​Забране

На мосту Краља Александра у општини Рудо, на путном правцу М ИИ-507 Бродар-граница РС/РСР (Рудо) забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе преко 10 тона, док се за путничка возила ограничава брзина кретања на 20 км/х.

Од 02.06.2021. на снази је забрана за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона на регионалном путу 3104 (стара ознака Р-472) дионица Поље-Подновље, због оштећења коловоза.

Забрањује се саобраћај за теретна возила укупне масе преко 30 тона, на надвожњаку број 238 на магистралном путу МИ-101 дионица Клашнице 2-Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају, јер након деструкција насталих механичим ударима предметни надвожњак нема дозвољену носивост за реална саобраћајна динамичка оптерећења. Ово рјешење је на снази од 24.12.2020.године и важи до стицања услова за безбједно и несметано одвијање саобраћаја.

На магистралном путу М-18, дионица Брод на Дрини-граница БиХ/ЦГ (Шћепан Поље), забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона. (Рјешење Мин. саоб. и веза 13.03/345-103-1/15, од 11.12.2015.)

БАЊА ЛУКА

Због извођења радова на реконструкцији коловоза, до 31.12.2022. године, саобраћај ће бити потпуно обустављен у Улици краља Александра И Карађорђевића, на дијелу од гаража „Павловић турс-а“ до раскрснице са Љевчанском улицом.

АМС РС

Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС) и Ауто-мото друштва (АМД) спроводиће до 2. децембра 2022. у више градова и општина Српске традиционалну превентивну кампању бесплатне контроле техничке исправности уређаја на моторним возилима и њихове припремљености за зиму под називом „Безбједна вожња у зимским условима 2022.“

Данас, 29.11.2022. године у АМД „Сигурност“ у Бијељини од 09 до 11 часова, а затим у АМД „Семафор“ у Зворнику од 13-15 часова возачи ће моћи провјерити техничку исправност возила. Стручни тимови АМС РС и друштвено одговорне компаније „Оптима група“ формираће испитни пункт и контролисати техничку исправност моторних возила.

У информативној служби АМС РС, у употреби је већ дуже вријеме посебан број „возачке солидарности“ – 066/823-000 – на који возачи могу да пошаљу СМС поруку и обавијесте дежурне раднике Информативно-диспечерског центра АМС РС о ванредним застојима, саобраћајним незгодама или другим проблемима на путу.

Возачи, обавијестите АМС РС о застојима и проблемима на путу путем СМС броја „возачке солидарности“, 066/823-000. Због великог броја позива на број 1285, информације о стању на путевима и помоћ на путу у Републици Српској можете добити и на број 066/823-000 или путем интернет странице.