На подручју општине Соколац од почетка године евидентирано је пет случајева насиља у породици, што је за три пријаве мање него лани, изјавила је Срни вршилац дужности директора локалног Центра за социјални рад Сњежана Башевић.

Она је навела да су у четири случаја жртве насиља биле жене, а у једном дијете, те да је у два случаја изречена хитна мјера заштите, обавезно лијечење од зависности од алкохола у трајању од 30 дана за два учиниоца насиља.

Башевићева је рекла да су у два случаја изречене мјере забране приближавања жртви на 200 метара у трајању од 30 дана, а у једном хитна мјера удаљење из стана/куће у којем живи учинилац.

Она је подсјетила да је у прошлој години пријављено осам случајева насиља у породици.

Према њеним ријечима, у складу са Законом о заштити од насиља у породици постоје хитне мјере заштите и заштитне мјере.

„Сарадња са полицијом је изванредна и у случајевима пријаве насиља у породици – жртва одмах буде заштићена, те суд брзо изриче хитну мјеру“, рекла је Башевићева.

Башевићева је нагласила да одмах након пријаве насиља у породици надлежни полицијски службеници обавијесте Центар за социјални рад, који непосредно пружа социјалну заштиту и психосоцијалну помоћ жртви и предузима мјере из своје надлежности.

Она је навела да је Центар оформио Стручни тим, који чине представници ове и других установа, локалне самоуправе, полиције, невладиних организација и стручњака који се баве питањем породице и насиља у породици.

„Стручни тим је формиран ради утврђивања плана помоћи жртви и координације активности у процесу помоћи жртви у складу са њеним потребама и избором“, истакла је Башевићева.