Свјетско првенство у фудбалу највећи је спортски догађај године, а многи љубитељи најважније споредне ствари на свијету помно планирају своје обавезе како би стигли погледати што више утакмица.

Некима је проблем и то што се код утакмица посљедњег кола групне фазе преклапају термини, али за то постоји врло добар разлог.

Свјетска фудбалска федерација (ФИФА) морала је интервенисати након „срамоте у Гијону“ 25. јуна 1982. године.

„Срамота Гијона“ назив је фудбалске утакмице Мундијала 1982. у Шпанији одигране између Западне Њемачке и Аустрије.

Током групне фазе СП 1982. мечеви посљедњег кола у групи играли су се у различитим терминима. У групи Б Алжир је славио са 4:2 против Чилеа, а дан дан послије састале су се Западна Њемачка и Аустрија.

Прије почетка посљедње утакмице у групи Аустрија је имала четири бода, као и Алжир, али су Аустријанци (+2) имали бољу гол-разлику од Алжира (0).

Њемачка је била трећа с два бода. Тада су се за побједу добијала два, а за реми један бод.

Нијемцима је за наредни круг одговарала било каква побједа. Аустрији је био прихватљив сваки пораз, осим оног с више голова разлике.

Дакле, врата за договор су била широм отворена. Нијемци су кренули фуриозно и након 10 минута повели поготком Хорста Хрубеша. Резултат је то који је обје селекције водио у сљедећу рунду. До краја је било мирољубиво, а двије репрезентације нису се нити потрудиле да то сакрију.

Без нелагоде, Нијемци и Аустријанци трошили су вријеме додавањем лопте напријед-назад на центру терена. Повремено би „залутала“ нека дуга лопта, а ако би неки фудбалер стигао пред гол, није се ни потрудио да погоди мрежу.

С трибина су се чули звиждуци, алжирски навијачи су у знак протеста дизали новчанице, али играчи су неометано наставили по своме. У међувремену су аустријски и њемачки ТВ коментатори савјетовали гледаоцима да угасе ТВ и посвете се нечему другом, подсјећа Фактор.ба.

Обје репрезентације оптуживане су за намјештање, а ФИФА је пресудила да је све било по правилима.

ФИФА је касније одлучила умијешати прсте и за Мундијал 1986. у Мексику промијенити правило.

Посљедње утакмице у групи играју се иствремено, без обзира на то што су носитељи ТВ права, гледатељи поред малих екрана, навијачи у неповољној ситуацији.