Фото: М.Вукадиновић

Капитен фудбалске репрезентације Србије Душан Тадић подвукао је уочи сусрета са Швајцарском да је атмосфера у екипи никада боља.

Био је несрећан пораз против Швајцарске прошлог пута, констатовао је новинар британског „Гардијана“, упитавши Тадића да ли осећа притисак?

„Био је велики притисак пре четири године, тако да, мислим да би требало да се фокусирамо само на фудбал и да покажемо да играмо боље од њих. И на крају, нека даље иде онај који буде бољи“.

Притисак је и над Швајцарском?

„Свака утакмица која води у наредну фазу је таква. Ми играмо доста таквих мечева и они, али и ми смо навикли на утакмице таквог типа. Знамо да подесемо притисак, али најбитније је ко ће да дође до резултата“.

Шта екипи даје самопоуздање да добије меч?

„Самопоуздање нам даје ових годину и по дана колико смо заједно са селектором Стојковићем. Играли смо добро, побеђивали смо. Чак и када нисмо били добри, успевали смо да имамо добре резултате. Атмосфера је добра, заједништво влада међу играчима. Нема сумње да ћемо дати све од себе“.

Да вам је неко пред Мундијал понудио да вам је потребна победа за пласман у нокаут фазу такмичења, да ли бисте прихватили?

„Оберучке“.

На питање нашег извештача из Катара Ивана Цветковића да ли су из ове перскективе (Бразил победио прошло вече), бод против Камеруна посматра као позитиван исход, Тадић је одговорио:

„Сигурно да није најпријатније када се испусти 3:1. Сваку утакмицу желиш да победиш, сваки тренинг желиш да победиш. Створили смо доста колосалних шанси, требали смо дати доста више погодака. Они голови које смо примили не смеју да нам се дешавају. Сви смо чекали ту утакмицу како ће Бразил да заврши, то нам је мало поправило утисак и до нас је. Потребна нам је победа“.

Капитен српског тима је нагласио да је Камерун морао убедљиво да падне.

„Битно је како смо играли. Било је доста добрих момената. Било је и лоших. Слично је било против Ирске тамо. Требали смо реално да победимо ову утакмицу 5:2, 4:2, небитно резултат, требало је да добијемо, али нисмо… Екипа само мора да буде позитивна. Никада није била боља атмосфера, држимо се заједно. Имамо утакмицу за пролаз, морамо да дамо све од себе“.

Да ли је одлука да се нападне на 3:1 била селекторова или су играчи били ношени инерцијом дуела.

„Противник је променио систем, убацио је Абубакара и последња четири играча су остављала у нападу. Долазили смо у ситуацију да не можемо лоптом више назад, већ ка голу. Имали смо шансе да дамо још два гола, нисмо то учинили, а морали смо. Морамо се боље организовати у виду одбране, како стојимо, да контролишемо њихове играче. Они су се више коцкали, остајали су горе. Зато између нас мора да буде боље комуникација“.

Хотел где бораве „орлови“ релативно је близу стадиона на којем је јуче Бразил победио Швајцарску. Да ли су испратили сусрет?

„Отишао сам у собу, затворио сам се. Гледао сам утакмицу и буквално се пар секунди раније чуло да су дали гол. Била је то једна лопта, помилсио сам да су Швајцарци дали гол… Ипак се испоставило да су Бразилци, али им је поништен. Код другог, радовали смо се сви. Што се атмосфере тиче, никада није владала добра и здрава атмосфера. Част ми је што сам део овакве репрезентације“.

О својој форми…

„Увек тежимо ка бољем. Против Бразила нисмо ни имали прилику да покажемо квалитет. Једини добар појединац је био Вања на голу. Било нам је јако тешко, бранили смо се у већини случајева. У другој је већ било другачије“.

Обећање нацији је ту – даће све од себе за тријумф!

„Даћемо сто одсто својих могућности. Ова екипа то може. И када нисмо имали жељене резултате, све смо чинили да дођемо до победе. А та срећа… Надам се да смо је заслужили и надам се да ће нам се нешто вратити“.

Квалитети Швајцараца?

„Колико сам видео, доста су добро организовани. Тркачки су добри, имају индивидуални квалитет, али пре свега тимски су организовани. Добро се бране, знају шта раде. Имају доста тркача. Доста су добри“, казао је Тадић.