У бриљантној студији Ерика Дејвиса „Техногноза“ може се открити једна од најважнијих алтернативних историја човечанства, историја односа човјека и електричне струје.

Дејвис открива да је сама технологија стара колико и људска култура. Од древних инжењера до модерних електро-шамана прошло је много вијекова, али је суштина остала иста човјек је, заправо, одувијек био модеран и, на неки начин, одувијек је живио у примитивном техносвијету.

Египатски бог Тот измислио је прву машину – то је било писање, вјештину коју је открио краљу Тамузу да би завладао свијетом. Његова грчка верзија Хермес, заштитник технологије, скривени бог патрон техносвијета, према легендама био је инспирација свим древним римским инжењерима, Цезибијусу, који је креирао пјевајуће скулптуре и прву тастатуру у историји, Филу Бизантском који је измислио прву ратну машину – аутомат који је избацивао стрелице, или Херону који је измислио прву парну машину и уљану лампу.

Потреба за свјетлом, за освјетљењем, била је уједно и потреба за струјом. Херметичари, насљедници идеја Хермеса Трисмегиста, од Платона, преко Пика де Мирандоле до Фичина, сматрали су да је свјетлост божански крвоток, а њихови насљедници, средњевјековни алхемичари Парацелзус и Агрипа од Нетелсхајма или касније Месмер и Кирхер, правили су прве експерименте приликом којих се стварао електрицитет. Бенџамин Френклин, Луиђи Галвани и гроф Александро Волта били су пионири откривања и обуздавања фамозне божанске енергије – електрицитета.

Херметичари, алхемичари, видовњаци и научници XВИИИ и XИX вијека створили су услове за потпуно овладавање електрицитетом и за његову технолошку примјену. Свако ко се тих година бавио електрицитетом био је од већине савременика сматран лудаком и неријетко ђаволовим сарадником. Хришћанска црква, наравно, није могла да се одупре идеји општег напретка који је био све евидентнији са сваким новим научним открићем. Вилијам Крукс, Томас Алва Едисон, Александар Бел, Томас Вотсон били су фантастични научни визионари захваљујући којима је електрицитет почео да управља апаратима и машинама и да полако освјетљава поједине напредне градове у Америци и Западној Европи.

И онда се појавио техно-суперстар, човјек који ће једноставно “просвијетлити” читав дотадашњи старосвијет и превести га у нов облик – херметички геније Никола Тесла.

(Наставиће се)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име