Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти небројено пута брутално прекршио све демократске норме и правила.

Председница владе је у емисији „Хит Твит“ телевизије Пинк говорила о самиту у Тирани и истакла да је са председником Александром Вучићем разговарала о томе, као и да он још увек размишља да ли ће отићи на тај догађај.

„Ја могу да разумем ту дилему, често сам се питала како човек има такве живце и толеранцију као што их има он, да се на тај начин бори за Србију. Ако погледате 2008. годину, ми више ништа нисмо имали тамо. Александар Вучић је некако, не знам како, успео да дијалог врати на сто. И када су, једном приликом критиковали Вучића да је сатеран у ћошак, ја сам рекла да се он изборио за тај ћошак, јер ни њега нисмо имали“, навела је премијерка.

Подсетила је да је Борко Стефановић потписао први споразум о таблицама још 2012. године, док Вучић и данас води борбу око тога.

„На тај начин покушава да створи простор за Србе на КиМ. После свега што је Вучић, заједно са Србима на КиМ, истрпео, ово је заиста била за мене најблажа људска реакција. Он је одмах сутрадан рекао једну важну ствар, а то је – Ако сам сада успео да ме чују, онда сам добро урадио. Зато што, заиста, као да нико не слуша шта имамо да кажемо“, поручила је Брнабић.

ЕУ нема на потезе Приштине

Премијерка је поменула потезе које су повукле привремене приштинске институције, а на које је ЕУ остала скоро па потпуно нема.

„Срби су два пута имали забрану гласања на КиМ, што је брутално кршење свих демократских норми и правила. За то су добили осуду и писмо и то је било то. Онда смо имали проблем таблица који је потпуно вештачки направљен од стране Аљбина Куртија, јер је то решено још 2016. и 2021. године“, каже премијерка.

Истиче да је он „једноставно рекао да њега то више не занима и отворио огромну тему, са једном намером – да протера оно што је остало од Срба на КиМ.

Поменула је и проблем личних карата, што је, наводи, још једна вештачка криза Куртија.

„Усред Берлина је рекао да у Приштини не постоји Бриселски споразум и да Заједница српских општина не долази у обзир. И опет се нико није огласио. Немачка је била најгласнија у тој тишини. Онда је он исти дан сменио Ненада Ђурића, на шта нема права. Тада је опет генерисао озбиљну кризу и Срби на Ким нису могли да издрже, па су изашли из институција“, напомиње председница Владе Србије.

Као шлаг на торту, каже, дошло је постављање Ненада Рашића у владу тзв. Косова као представника Срба, човека који је са својом листом освојио 0,173 процената.

„Он и Рада Трајковић заједно су добили 1.508 гласова. Српска листа је добила 44.407 гласова, скоро 30 пута више“, рекла је премијерка и запитала се које Срби они представљају.

Нико није одговарао за нападе на српски народ

Открила је да је на Косову и Метохији 2021. године било 128 етнички мотивисаних инцидената за које нико није одговарао.

„На територији КиМ је отворен лов на Србе. Невероватно је то лицемерје, да се на сваком састанку осећате као да сте луди, слушате Куртија који се позива на анализе где су они шампиону у владавини права. Са тим човеком можете само да се надате неком рату. Да ухапсите 20-огодишњег младића из Београда, да му се суди у Приштини и осудите га на осам месеци затвора, без иједног доказа! И онда се хвалите владавином права“, каже премијерка.

Брнабић је додала да се председник Вучић бори на састанцима, не само за Србе, већ за мир на целом Балкану.

„Он ће у наше име да трпи притиске, пролази лажи и лицемерје. То је немогућ задатак. Срби су спремни да изађу из институција. Тамо је отворен лов“, поновила је Брнабић.

Оцењује да је важно да ли ће Србија бити на самиту у Тирани, али да је то терет који председник мора да понесе.

„Ја мислим да нико боље од њега не може да каже њима истину у лице. Он и нико други успео је да осмисли и имплементира кампању одпризнавања. Можемо сви ми да се бусамо у груди, али то је смислио Александар Вучић. Не слика се са тим, али је то тако. Због тога мислим да је важно да он буде у Тирани. Не постоји нико ко има такав кредибилитет“, казала је премијерка.

„Неко са 1.500 гласова не може да представља Србе“

Осврнула се на изјаве Раде Трајковић о Србима са КиМ и оценила да такав речник не користи ни Аљбин Курти.

„Ја вам честитам госпођо Трајковић, ви сте једна храбра госпођа која хоће да представља Србе на Косову и Метохији из Београда. Какве бљувотине она изговара само, и све је то за њу у реду и прихватљиво. Она и Рашић имају образ да представљају Србе са 1.500 гласова. То су страшне ствари, али је Курти нашао озбиљне сараднике у складу са својим принципима и нормама“, додала је Брнабић.

Каже да је не занима шта пише у уставу такозваног Косова, али да је овде реч о основним демократским постулатима, јер неко ко је добио 1.500 гласова не може да представља Србе.

Санкције Русији

Брнабић је говорила и о медијима који спекулишу о томе да је притисак на Србију да уведе санкције Русији замењен притиском да признају статус тзв. Косова.

„Такозвани независни медији кажу да је притисак да признамо Косово огроман, али их није срамота што осам година причају да ће Вучић да призна Косово и што никада нисмо чули извињење“, рекла је Брнабић.

Када је реч о санкцијама Русији каже да Србија има „принципијелну позицију коју јасно искаже на сваком састанку“.

Брнабић је додала да није у складу са принципима ЕУ да траже увеђење санкција Русији, а онда и признање суверeнитета Косова и Метохије.

Поменула је земље које се „бусају у груди увођењем санкција“ и истакла пример Белгије која се изборила да не уводи ограничења за увоз дијаманата из Русије.

„У целој тој ‘моралној’ причи дијаманти испадоше им важнији од територијалног интегритета једне државе, што нама споре. Сви њихови стандарди падају у воду када се ради о нашој земљи“, напомиње премијерка.

Осврнула се на анализу „Фајненшел тајмса“, која показује да је увоз руског гаса у неке земље већи него што је био пре увођења санкција Русији.

„Ту је и Хрватска, која нама каже да не можемо да седимо на две столице, али када они могу нешто да ушићаре, они то ураде. Али ови дијаманти су, ипак, победили“, каже Бранбић.