Фото: www.globallookpress.com © IMAGO/Dwi Anoraganingrum

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен упозорила је данас да Европска унија мора одреаговати на Закон о смањењу инфлације, који је у августу усвојила администрација америчког председника Џозефа Бајдена. Ово је, како каже, неопходно да би се стабилизовали глобално тржиште и конкуренција.

„Морамо да прилагодимо правила како бисмо олакшали инвестиције у зелену енергију, а требало би поново проценити и свеопште финансирање у оквиру Европе“, поручила је фон дер Лајен.

Брисел ће наставити да сарађује са Вашингтоном како би се решили проблеми који су повезани са конкуренцијом на тржишту и обезбедили једнаки услови за бизнис сектор, поручила је представница Европске комисије.

Амерички председник Џозеф Бајден потписао је у августу Закон о смањењу инфлације који обезбеђује врло повољне субвенције за произвођаче електричних аутомобила, батерија и опреме за напајање. Једини услов је да се они производе у Сједињеним Државама. Одлука је, између осталог, повезана и са жељом САД-а да поврате доминантну позицију у свету када је реч о производњи микрочипова, коју је ипак преузела Кина.

Закон предвиђа и издвајање 370 милијарди долара за чисту енергију и борбу против климатских промена и 64 милијарде за смањење трошкова лекова и здравственог осигурања.

Све ово, како сматрају у Бриселу, доводи до „дискриминације“ робе која се производи у Европи, а продаје у САД.

Француска је због тога више пута јавно иступала против овог закона. Почетком новембра, француски министар економије и финансија Бруно Ле Мер изјавио је да он није прихватљив за Европску унију, јер би, како оцењује, ове субвенције могле да доведу до „великог шока за европску индустрију“.

Агенција „Франс прес“ пре неколико дана је пренела вест да француски лидер Емануел Макрон сматра да је ова одлука Вашингтона „веома агресивна“ за економију Француске, додајући да се очекује да ће довести до губитка великог броја послова.

Овај амерички закон је „непријатељски“ и није у складу са правилима Светске трговинске организације, упозорио је Макрон почетком новембра.

„Сједињене Државе производе јефтин гас који нам продају по високој цени, а поврх тога су предузеле масовне мере помоћи на државном нивоу“, објаснио је.

По свему судећи, иако се то не дешава јако често, западни лидери некада признају да је америчка политика често супротна интересима ЕУ.

Међутим, Париз није једини који је против „америчке хегемоније“.

Из Берлина данас поручују да не очекују да би између ЕУ и САД могло доћи до компромиса по овом питању. Због тога је председник комитета за трговину Европског парламента Бернд Ланге позвао Европу да поднесе тужбу против Сједињених Држава и упути је Светској трговинској организацији.

Како је рекао ово би требало одрадити што пре.

Истовремено, ЕУ, како каже, треба да повећа подршку својој индустрији.

„Требало би и да проучимо да ли и како да смањимо цене енергије за индустрију. У овом тренутку оне су 10 пута веће него у САД“, рекао је Ланге.